Близо 150 борци събира традиционният събор в созополското село Крушевец

Сред участниците в големите народни борби ще бъдат отново републикански, европейски и световни шампиони. Отбори и школи от цялата страна ще премерят сили на селския стадион пред многобройната публика в неделя.

Съборът се провежда в края на септември и е най-чаканото събитие в календара на местните хора.Народните борби са на път да се превърнат в голям турнир, участие в който взимат от 7 до 37 годишни борци.
Селото е една от люлките на този спорт в Странджа и оттук са тръгнали не един и двама доказали се родни състезатели. Сегашният кмет, който управлява селото вече втори мандат Иван Иванов, също е бивш състезател по борба и затова ревностно продължава да прави възможно провеждането на събора.
Общо шест са възрастовите групи, две от които за представителките на женската борба. Уверенията са , че и тази година там ще пристигна гордостта на женската борба Станка Златева.

photo_big_1311830

Публиката ще има възможност да наблюдава едновременно хватките между няколко двойки, а компетентно жури ще следи за спазването на правилата.
За победителя е приготвена специалната награда – традиционния жив овен, дарен от спонсори. Началото на борбите е 10 часа в неделя.
Утре вечер пък от 19.30 часа празникът започва отново на стадиона с официалното откриване и богата фолклорна програма. В нея освен известни любими народни изпълнители от района, сред които Катя Георгиева, солистката на оркестър „Стралджа“, така и много самодейци от община Созопол.

Дора Мунчева