Браво! Приятелите на книгата в Царево отбелязаха годишнината от рождението на великия Шарл Перо

390 години от рождението на Шарл Перо отпразнуваха децата от Клуб „ Приятели на книгата“ към НЧ “ Г.Кондолов- 1914“ заедно с учениците от 2 клас на СУ „ Никола Вапцаров“. Шарл Перо е френски писател и фолклорист, автор на голям брой детски приказки, сред които “ Спящата красавица“, “ Синята брада“, “ Котаракът в чизми“ , “ Пепеляшка“ , “ Малечко Палечко“ , “ Червената шапчица“ , “ Магарешката кожа“ и други .

В класната стая оживяха героите от приказката „ Червената шапчица“, децата се забавляваха с кръстословица , викторина и презентация за живота и творчеството на Шарл Перо. Приказките му не само нарушават традициите на класицизма, сковаващи развитието на литературата, но и критикуват от позицията на буржоазията аристократичните предразсъдъци. Играят възпитателна роля с нравствените идеи, вложени в тях, с простора на въображението; приказките оказват влияние върху развитието на европейската литература.

И тъй като на тържество се подаряват подаръци и се хапват лакомства, децата изработиха приказни книгоразделители за подарък на читателите на библиотеката и похапнаха от топлата пита с мед на Червената шапчица.

Дора Мунчева