В Бродилово днес- само Кукеровден, никакво тричене на кучета!!!!

Днес в селото , прочуло се с емблематичното “ тричене на кучета“ отново е празник- Кукероден. А от драмите и напрежението покрай знаковия за местните хора обичай няма и следа- заради страха от полиция и санкции. Лицата на хората обаче отново издават болката им, че нещо, което са правили години наред заедно с кукерите, днес го няма, останало е само в миналото. И с тъга споделят, че заради несправедливите и неоснователни обвинения и шума на прословутите еколози, един дълголетен обичай в Странджа е почти затрит.

За разлика от други години назад днес по обяд в селото е спокойно, уверихме се на място- няма нито еколози, нито полиция, няма обаче …..и хора. Които са били стотици преди няколко години.Това е и показателно според местните пред кръчмата на селския площад, че празникът им не е същият и не е така както трябва. Но въпреки това днес те отново си го спазват.

Дружината на Белия кукер без маска, характерен само за Странджа, излезе от местното читалище „Езарх Антим I“. Медните хлопки огласиха площадното пространство, а хората там получиха поздравление от дружината. В която отново присъстваха обичайните персонажи- попа, доктора, булката, полицая,бръснаря и други.
Първото , което направиха беше да донесат високия кол, на който беше поставен коша от слама. И който тази вечер ще бъде запален в ритуала „Паликош“ с идеята да бъдат прогонени злите сили и да се предизвести настъпването на пролетта.

Веднага след това дружината се отправи на обичайната си обиколка по домовете. Първи тази чест по право получи кметът на селото Илия Илиев. Той посрещна кукерите с кана вино и мезета и ги покани в своя дом. От своя страна те отправиха пожелания за здраве и берекет на цялото семейство и благодариха за посрещането.

Цял следобед кукерите ще обхождат къщите в селото, където обикновени са очаквани и скъпи гости. Ритуалът „Паликош“ е предвиден за 18.30 часа на площада пред читалището.

Дора Мунчева