В Малко Търново изграждат паметник на герой от Каймакчаланската епопея, събират се още средства

Идеята е от няколко месеца, но едва сега от Военното министерство са отпуснали част от средствата, необходими за изглаждането на паметник на един незаслужено забравен герой от Малко Търново-генерал- майор Алекси Попов-съобщава със задоволство от личния си профил в социалната мрежа кметът на Малко Търново Илиян Янчев.
“ Работата по него ще започне съвсем скоро. Ще бъде разположен в градинката пред Общински пазар – Малко Търново и изработен от скулптора Огнян Петков, дело на когото е барелефа на проф. Александър Фол пред Исторически музей – Малко Търново. Тук е мястото да подчертая, че средствата, които са отпуснати, са недостатъчни и ще разчитаме на вашите дарения, за да се справим по- бързо и качествено с изграждането.“- пояснява още градоначалникът.

Ето обаче кой е човек, чиято памет ще бъде увековечена:
Роден е през 1870 година в Малко Търново, в българско католическо семейство. Завършва българска гимназия в Одрин. През 1892 година се дипломира от Военното училище в София. В периода 1900 – 1903 година учи в Николаевската генералщабна академия в Русия. От 1900 година е на служба в първи пехотен софийски полк. Бил е командир на първа бригада на трета пехотна балканска дивизия. Известно време е командир на трета пехотна дивизия и пета пехотна дунавска дивизия.
Генерал- майор Алекси Попов – командир на 1- ва бригада на 3- та Балканска дивизия, началник на войските, които се защитават срещу връхлитащите съглашенски войски в епопеята при Каймакчалан през септември 1916г. На този връх за две седмици неговата бригада с главно ядро 11-ти пехотен Сливенски полк отбива 60 атаки на сърби и французи – с цената на хиляди български офицери, подофицери и войници, убити и ранени. Жертвите на сърби и французи са в пъти по-големи.
Огромната заслуга за тази героична отбрана и истински подвиг на българския воински дух е на командира на бригадата – полковник Алекси Попов. Умел организатор, тактик и не на последно място – вдъхновяващ пример на лична храброст, за което в последствие е произведен в генерал – майор и отличен с най-висшата степен на ордена „ За храброст“.

Кметът Янчев благодари на всички, подкрепили идеята и помогнали да бъде събрана необходимата за този герой информация.

Дора Мунчева