В Ново Паничарево възстановяват параклиса на Странджанската Ванга

Той е построен е през първата половина на миналия век от нестинарката Керка Йорданова. Историята и ни разказва младият нестинар и родолюбец Горан Стефанов.

Наричали са я Странджанската Ванга и при нея са идвали много хора от цялата страна и чужбина , за да ги лекува и да им предсказва.
Тя умира сравнително млада, но за нея се разнасят легенди и до днес.
След смъртта и параклисът започва да се руши, а наследниците и не могат да го поддържат и постепенно постройката запада. И така до миналото лято, когато група хора от селото и района решават да го възстановят.

За целта създават Инициативен комитет, който се заема със събирането на средства. Включват се много хора от селото , а с каквото може винаги помага и местното кметство в лицето на кмета Яна Жекова.
Параклисът е наричан от хората на селото според странджанската традиция – манастир и посветен на Св. Св. Константин и Елена.

В него всяка година, въпреки окаяното му състояние, на трети юни се събират хора от селото и страната за да почетат светците. В последните години нестинарския ритуал там се води и от самия Стефанов.
Сега ремонтните дейности продължават и от Инициативния комитет се надяват до трети юни тази година параклисът да посрещне своите гости напълно обновен.

Снимки: Горан Стефанов

Дора Мунчева