В село Ясна поляна Баба Марта раздаде мартенички на малки и големи

В ролята на баба Марта влезе най- енергичната и ентусиазирана дама в селото – секретарят на местното читалище и ръководител на женската битова група Денка Тодорова.
Облечена като добрата баба от легендите, тя обходи много места в селото и върза бяло-червените символи на малки и големи. Първи, които зарадва, бяха децата от детската градина, служителите в кметството, хората в близките магазини, пощата и кафенето и някои от къщите в селото. Навсякъде, разбира се, баба Марта беше посрещната с поздравления и усмивки.

Днешната роля съвсем не е тежка за амбициозната дама. Тя е моторът на всички културни събития в селото, когато се раздава изцяло, за да се случат нещата така, както трябва. Не пропуска всички празници в народния календар и заедно с жените от битовата група участват в отбелязването им. Отделно работата и в читалището като заниманията с деца и ангажимента и като отговорник за музейната сбирка на Л. Н. Толстой, която се посещава от десетки туристи и носи моралното удовлетворение и пълноценност. Освен с любовта си към народната песен , днешната Баба Марта е човекът, който е готов винаги и ревностно да пази и предава българските традиции и обичаи.

Дора Мунчева