Илинден е!Внимавайте,морето винаги взима жертви!

Българската православна църква почита днес паметта на Свети пророк Илия. Църковният празник е наречен от народа Илинден.
Свети Илия се тачи от всички християни като най-големия библейски пророк и заедно с Моисей – като един от двамата най-велики старозаветни мъже.
Според народните представи Свети Илия е господар на летните небесни стихии и градушката. Той ходи по небето със златна колесница и преследва ламята, която „пасе“ житата. Светкавиците са огнени стремена, които хвърля по ламята. Огънят, излизащ от ноздрите и изпод копитата на конете му, дава дъжд и роса.
На този ден се спазва строго забраната за работа.
59bfb2_cf0502b0b5bf4b4ab8b496d512bd6a56~mv2.jpg
В чест на светеца се коли курбан от най-стария петел и се изпича погача. Трапезата се прекадява от най-възрастния член на семейството. Организират се и общоселски сборове с жертвоприношение на мъжко животно – овен или вол. Общоселската трапеза се нарежда на високо място или под вековни дъбови дървета.Пророк Илия се смята и за повелител на светкавиците и гръмотевиците.
Image_4967896_407
Този ден обаче е известен и с една тъжна статистика- хората,живеещи по морето най-добре знаят,че днес то е особено опасно и почти не минава лята,без да вземе жертва.
На днешния ден празнуват Илия,Илияна,Илиян,Илко,Илка,Илчо.

Дора Мунчева