Именити художници черпят вдъхновение в Приморско

От днес в общината започва 17-то издание на пленера „ Звук и цвят“

16 разностранни и именити български художници пристигнаха днес в Приморско за да дадат началото на 17-то издание на пленера на Дарик „ Звук и цвят“. В рамките на седмица те ще общуват и ще творят заедно край морския бряг в хотел „ Магнолиите“.

Пленерът се провежда винаги в началото на есента, а за втора поредна година творците избират мястото на срещата им да бъде в Приморско.

Атанас Атанасов, Атанас Гаджев, Валентин Стефанов, Георги Миленов, Гергана Николова, Емануела Ковач, Иво Бистрички, Камен Старчев, Маргарита Янчева, Наталия Абаева, Нина Ковачева, Павел Целовски, Румен Атанасов, Светозар Бенчев, Стефан Божков и Чавдар Гюзелев са художниците, които се включват в издание`2017.

На 22 септември те ще покажат вдъхновяващите си картини в обща изложба, която ще се състои в Магазия 1 на Пристанището в Бургас.

Колекцията от пленерите на Дарик наброява над 300 картини, сътворени от повече от 120 художници. Резултатът е една от най-богатите частни сбирки на съвременно българско изобразително изкуство. А белег за достойнствата и жизнеността на дадена колекция е способността ѝ да реагира като самостоятелен културен феномен, генериращ нови творби.

Пленерът на Дарик е единственото събитие, инициирано от частна медия в България, което не само има принос за „раждането” на нови художествени произведения, но и работи последователно за развиване и формиране на публичния интерес към съвременното визуално изкуство.

Експозиции от 16-те пленера досега са гостували в Дом Витгенщайн, Виена; в галериите за съвременно изкуство в Ниш и Цариброд, Сърбия; в Българските културни институти в Прага, Братислава и в Лондон, както и в големите градове на Блгария.

Дора Мунчева