Истински празник на фолклора за юбилея на Квартет “ Китен“

Дамите от формацията и техният ръководител и основател на квартета – народната певица Златка Ставрева, превърнаха снощната празнична вечер в истинско тържество на фолклора. По повод на Деня на християнското семейство те отбелязаха 10 – годишния юбилей на дамската формация.
Събитието беше проведено при перфектна организация и много въодушевление от страна както на участниците, така и на любезните домакини от Исторически музей Приморско.

Гостите бяха посрещани по стар български обичай с хляб и сол и приветствани с добре дошли.
Залата , където се случи всичко , беше отлично подготвена предварително , а гостите се чувстваха уютно и в добро настроение.
В ролята на водеща както в повечето от случаите влезе самата госпожа Ставрева, която не можа да скрие емоциите, разказвайки за целия творчески път на нейната гордост- момичетата от Квартет „Китен“. Направи това с ефектна мултимедийна презентация, която публиката изгледа с интерес.

Събитието уважи лично кметът на Приморско- д-р Димитър Германов, който в края освен , че поздрави юбилярките, им благодари за всичко, направено от тях и за достойното представяне на общината през тези 10 години. Специален официален плакет получи госпожа Ставрева, а момичетата получиха букети с цветя и лични поздравления.

Първият си дебют пред публика направиха и момчетата от създадената само преди седмица Мъжка фолклорна
група от село Бродилово с ръководител – талантливият народен изпълнител Костадин Михайлов. Двете им страхотни изпълнения бяха специален подарък за квартета.

И още едно прекрасно изпълнение превърна вечерта в истински фолклорен празник- станалата вече любимка на публиката и един изключителен музикален талант- 9-годишната Мария Кисьова, солистка на ДФФ „Урдовиза“.

Подаръци за момичетата имаше и от кметство Китен, защото и самият настоящ кмет Катя Вълчева е част от историята на квартета и една от първите ентусиастки. За десетгодишният си труд дамите -и сегашни и бивши участнички в квартета, получиха медали и грамоти, които също им бяха връчени от кмета на общината- д-р Димитър Германов.
И накрая като за достоен финал вечерта завърши с общо странджанско хоро, на което се хванаха участници и гости във фолклорния празник.

Дора Мунчева