Кметът на Царево за предстоящия заем от седем милиона: Средствата ще бъдат похарчени при строг контрол и с ясни цели!

Това категорично заяви градоначалникът на Царево инж.Георги Лапчев на днешното обществено обсъждане на намерението общината да изтегли дългосрочен заем в размер на 7 милиона лева.
Изненадващо и за самия него , и за общинските служители, събитието премина почти при нулев интерес.В заседателната зала на общината присъстваха едва неколцина граждани,бивш общински съветник и един от кметовете на населените места.
Инж. Лапчев обстойно и в детайли обясни причината за изтеглянето на въпросния кредит и ясно и категорично заяви, че няма никакви поводи за притеснения.
Своето изложение той започна леко разочарован от липсата на интерес от страна на жителите.

„За пореден път, когато има тема, която е жизненоважна за общината, обществеността не се интересува изобщо. Странно е че няколко граждани, администрацията и двама журналисти. Което е странно, но факт.
Преценихме, че сега е възможно най- добрият и правилен момент да изтеглим този заем. Първо-с него ще бъде незабавно погасен старият ни дълг в размер на два и половина милиона , а с останалите пари ще подпомогнем и създадем нови обекти, за да може Царево да посрещне лята 2018 напълно обновено.

Условията , предлагани от финансовите институции в момента са повече от добри и не виждам защо трябва да се създава изкуствено напрежение. Да, парите ще бъдат под стриктен контрол, както е било винаги досега.
Като начало да завършим случващото се в центъра. Като цел сме си поставили и изграждането на дългоочакваната и коментирана спортна зала, за която се говори отдавна. Не ни отива като най-големият град на юг от Бургас да нямаме такова съоръжение. Друга важна цел е ново площадно пространство в град Ахтопол. А голямата идея- да превърнем Ахтопол в мястото, показващо историята и археологията на района. Морската градина на село Лозенец също е на дневен ред, защото тя е последното зелено място на курорта.
Това са основните цели, но аз съм отворен и за нови предложения. Ще изберем тази банкова институция, която предложи най-добра оферта, в това можете да бъдете убедени“

Тезата на кмета бе подкрепена от Николай Николов, който освен представител на бизнеса е и бивш общински съветник при управлението на общината преди повече от 15 години. Той подкрепи идеята и заяви, че е повече от видно, че общината се развива в правилната посока и наистина се променя към по- добро.

Очаквано или не отново в ролята на опонент се яви настоящият общински съветник от опозицията Станислав Добрев, който изрази съмненията си, че всички тези изброени от кмета обекти няма да постигнат бърза възвращаемост на средствата и може да се помисли в друга насока, посочвайки пристанището.

„Изненадан съм господин Добрев, вие като бивш заместник- кмет в моя екип отлично сте запознати с процедурите там. Като общински съветник пък още по- добре знаете, че няма как да насочим усилията си в каквато и да е насока, защото за всички намерения има една огромна спирачка- липсата на ОУП, от която общината е загубила милиони инвестиции. За изграждането на КПС и пречиствателни модули държавата е поела ангажимент“

Какви още са намеренията на община Царево и още подробности за предстоящите проекти по ТГС с Република Турция, които бяха гласувани на днешната сесия на ОбС , очаквайте в следващи наши репортажи.

Дора Мунчева