Кметът на Царево: Надявам се ОУП на общината до края на 2018 година да е факт!

Това отговори кметът на община Царево инж. Георги Лапчев на питане на журналисти относно това доколко висок е инвеститорския интерес към този район и какво се случва в ОУП на общината.

„Не може да говорим за привличане на инвеститори, без да им осигурим сигурност. Такава обаче няма как да им предложим заради липсата на ОУП- най- болната за всички ни тема. Това е една сага, 10 години се проточва тази процедура по приемането на този план. Продължавам да се надявам с помощта на МОСВ И МРРБ, което е и възложител, да успеем да сложим край на тази сага. Едва тогава мога да коментирам въпроса за привличане на инвеститори. Защото , пак повтарям , на този етап ние не можем да им даден необходимата сигурност. Всяка година община Царево категорично губи голяма част от потенциални инвестиции, защото страхът да инвестираш в нещо неясно , става все по- голям. Това, за съжаление, е проблем на цялото Черноморие, не само на община Царево, с изключение на Созопол и още една община, които имат ОУП. И затова този проблем се превръща в основна пречка за всичко онова, което искаме да се случи. Често морските кметове биваме обвинявани за това, че искаме всичко да застроим. Не, напротив, ние не желаем да се презастроява и гарантът за това е да има ред и правила. А те се поставят именно с общите устройствени планове. Които казват къде може и къде не може, колко е възможно и как. Дали ще пазим един хабитат, зелена или синя зона или ще направим микроразширение на населените места , без да увреждаме околната среда. Защото уверявам ви, никой от нас не иска да унищожи къщичката , в която живее. Хората, които най-много милеят и искат да си опазят природата, специално тук в община Царево, са жителите на община Царево. И за пореден път го заявявам- никакви протести на 200 или 500 км оттук не мога да показват отношението към нас и към природата тук. Защото всички те там не познават същността, не познават хората тук и техните желания. И затова не е коректно да се изказваш , базирайки се на суха материя.
А относно водените до момента разговори- всеки месец ги водим с министрите тези разговори и в интерес на истината имаме доста напредък по темата, но докато нямам нищо черно на бяло , не мога да ги коментирам.
Аз като болен оптимист вярвам,че община Царево ще има ОУП пред 2018 – дали до края или по-рано, вярвам, че ще се случи.“

Дора Мунчева