Кукери гонят злите сили в Кости

Обредният ритуал с т. н. Бял Кукер е характерен само да района Странджа. За поредна година днес го отбелязват в странджанското село Кости. И така отново доказаха, че традициите се спазват и не са забравени.

За разлика от традиционните кукери той няма маска, а съпровождащата го дружина е повече от пъстра. Ритуалът в селото има близо 100 годишна история и всяка година се превръща в истински празник за местните.

Началото на ритуала се слага със символичното ушиване на Белия кукер под съпровода на тъпана и гайдата. Съпроводен от своята кукерска дружина, той влиза сред хората, за да предизвика много емоции и радостно настроение на селския площад.
Високият градус на настроението сред хората достига кулминацията си с традиционните кукерски игри на персонажите- смъртта и спасяването на Белия кукер, бръсненето за здраве и късмет, традиционното кукерско хоро.

Кукерската дружина винаги се оказва желан гост и в повечето от селските домове, където отново изпълняват своите забавни игри за здраве, благоденствие и берекет.Надвечер ще бъде изпълнен и другия характерен за празника ритуал “ Паликош“, когато на селския площад ще бъде извършено символичното „заораване“, а кош със слама ще бъде запален за здраве,берекет и изгонване на злите сили.

Снимки:Красимира Евтимова-Арнаудова

Дора Мунчева