Малки таланти от формациите “ Урдовиза“ и “ Нестинарче“се подготвят за Националния конкурс „Орфееви таланти“

За поредна година славейчетата от Странджа ще представят песенния фолклор от митичната планина на конкурс в Пловдив. Тази година той ще се проведе от 22-ри до 24-ти март в града под тепетата.

Националният конкурс “ Орфееви таланти“ е един от най- големите по посещаемост и качество на журиращия и организационен състав конкурси в България. Главен организатор е Български национален младежки фолклорен съюз, а съорганизатор е Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив. Председател на журито е проф. акад. Милчо Василев – ректор на АМТИИ – Пловдив.

Солистите на двете групи “ Нестинарче“ и “ Урдовиза“ отново ще се опитат да впечатлят журито със своите изпълнения, които в момента те усилено репетират под ръководството на своя дългогодишен ръководител-Златка Ставрева. Към тях тази година се присъединява и най- малкият внук на г-жа Ставрева- Златин Кънчев, който обаче не е певец, а ..пианист. Негов преподавател е г- жа Пенка Нейчева от НУМСИ „ Проф. Панчо Владигеров”, град Бургас.

Децата са допълнително мотивирани и от изключително успешното си представяне преди седмица в Годишния концерт на БНР. Изява, която те си заслужиха, след като спечелиха една от месечните надпревари в неделното фолклорно предаване за млади таланти.
Малко след това те отново се включиха в радиоконкурса на Радио Стара Загора, където също се представиха отлично.

Сега обаче усилията са насочени към конкурса в Пловдив, където миналата година те грабнаха седем златни и сребърни лири и това беше най-хубавия подарък за ДФФ “ Нестинарче“, която отпразнува именно в Пловдив 13-я си рожден ден.
Екипът ни желае на децата отново успешно представяне и спечелване на нови престижни награди!

Дора Мунчева