Нови разкопки край Черноморец, музеят там вече с ново работно време

През май 2017 г. започна трети археологически сезон на полуостров “ Хрисосотира “ ( м.Червенка ), съобщиха от музейната експозиция.Досега са разкрити крепостните стени с четири кули , строени по времето на император Анастасий ( Vв . ) заемаща площ близо 67 дка . В жилищните постройки са разкрити над 50 керамични съда , част от които внесени от Северна Африка и Западна Мала Азия . От същият период е разкрита базилика , строена по времето на император Юстиниан през VI в. и се смята от археолозите за една от най-големите разкрити базилики на Балканският полуостров . Капител от една от колоните на базиликата посетителите могат да разгледат в лапидариума на Музейна експозиция “ Свети Никола “ , гр.Черноморец . Разкрити са обществени и жилищни постройки от VI в.пр.Хр. , времето на основаване на Аполония Понтика .

C0A7EC9B-8458-BDE3-D135-E0E2F5E1B715

Музеят в Черноморец от началото на месеца е с ново работно време, съобразено с летния сезон и възможността на туристите и гостите на града да посетят музейните зали.
През лятото Музейна експозиция “ Свети Никола “ е с работно време от 10.00 ч. – 12.30 ч. и от 14. 00 ч. – 18 ч. за периода юни – октомври.

Дора Мунчева