Община Приморско почете гибелта на Апостола

С рецитали, викторина, полагане на цветя и лъвски скок в Приморско, Китен и в Ново Паничарево почетоха 145-годишнината от обесването Апостола на свободата Васил Левски.

Ученици от СУ „ Н. Вапцаров“ в Приморско пресъздадоха прословутия лъвски скок, от който идва и псевдонима Левски. Разделени в три групи, те демонстрираха спорните си умения в състезание на дълъг скок.

<img src="http://strandjanews.com/wp-content/uploads/2018/02/lyvski-skok-005-1-548×365.jpg" alt="" width="548" height="365" class="size-medium wp-image-8327" /

Най-много при децата от I до IV клас скочи Илиян Христов, който оглави крайното класиране. След него се нареди Александър Василев, третото място остана за Стоян Дерменджиев, а Кристиян Киров се класира четвърти.

При по-големите, от V до VII клас, първо място спечели Ясен Недков, следван от Валери Радков, а на трето и четвърто място се наредиха съответно Давид Казларов и Йорданка Гарабедян.

Стефан Стефанов оглави класирането при участниците от VIII до XII клас. Втори остана Кирил Ставракиев, трети – Константин Ахмедов, а на четвърта позиция се нареди Емил Емилов.

Победителите в „ лъвския скок” бяха поздравени и наградени с медали, грамоти и сувенири с лика на Левски.

Годишнината от гибелта на Дякона бе отбелязана и в Историческия музей в морския град. Там децата от СУ „Н. Вапцаров“ участваха в рецитали и тематична викторина под формата на кръстословица. От музея показаха тематична презентация, посветена на живота и делото на Апостола на свободата.

Децата от НУ „ Любен Каравелов“ в Китен също отдадоха почит на превърналия се в символ на свободата българин. В празника се включи и кметът Катя Вълчева, която закичи на учениците значки с образа на Левски.

Жителите на Ново Паничарево също не останаха бездушни към годишнината от гибелта на Васил Левски. Те почетоха паметта му като положиха цветя на пред възпоменателния знак на загиналите за свободата на България.

Дора Мунчева