Отбелязваме Световния ден на бирата

В първия петък от август светът отбелязва Международния ден на бирата. Любителите на пивото почитат празника вече девета поредна година.

Честването на Деня на бирата започва от Санта Круз, Калифорния, през 2007 г. През първите пет години “биреният празник” е на 5 август, но през 2012 година организаторите правят проучване и избират първия петък на август за международен ден на бирата.

Бирата е най- старата и най- консумираната алкохолна напитка в света и третата най-популярна напитка изобщо след водата и чая.

И докато Германия и Чехия спорят чие пиво е по-добро, най-големи количества изпиват китайците. Българинът изпива средно по 74 литра бира годишно, като по консумация на пиво се нарежда над средното в Европа.

Днес в България се произвеждат 500 млн. литра пиво на година. И макар технологично много неща да са се променили, пивоварите обясняват, че съдържанието си е същото – вода, малц, пивни дрожди и хмел. И макар в Европа да има 120 стила бира и над 42 000 марки, българинът си остава привърженик на класиката.

Дора Мунчева