Равносметката за 2017 година: Община Приморско има много поводи за гордост !

2017 година започна с амбицията и желанието да продължи работата за превръщането на община Приморско в още по-добро място за живот и почивка.
Това бе и годината, в която Приморско отбеляза 20 години от обявяването му за община.

Много са поводите за гордост на всички- и на ръководство, и на жителите.

С общи усилия общината успя да се наложи като една от водещите туристически дестинации по българското Черноморие. Красивата природа, чистото море, богатото културно – историческото наследство, в съчетание с гостоприемството на местните жители, превърнаха Приморско в „ Перла на Южното Черноморие“.
Дейността на морската община, показана в снимки на ключови събития оставя на всички сами да преценят каква е била 2017 година за община Приморско.

Подписян беше договор за модернизиране на Пречиствателната станция на Община Приморско
Едно от знаковите събития през 2017 година за Приморско бе посещението на премиерът на Република България Бойко Борисов, при което бе подписан договора за безвъзмездна финансова помощ по проект „Интегриран инвестиционен проект във водния сектор на агломерация Приморско- Китен“ на стойност 22 мил. лв.

2017 е година през която Приморско получи рекорден брой награди от обявяването му за общината:
– В класацията на Дарик радио „Най-добрият град за живеене в България“, Приморско спечели приза „Евро град“.

– По случай своята 20- годишнина Приморско бе домакин на награждаването на най-успешните компании в морския регион – Marine Lifestyle Awards 2017. Голямата награда за цялостен принос в развитието на морския регион бе връчена на кмета на най-бързо развиващата се Черноморска община – д-р Димитър Германов.


– Приморско бе удостоена с наградата – Малка община с принос в туризма 2017 на BALKAN AWARDS FOR TOURISM INDUSTRY 2017
– Приморско получи отличие и от годишните награди на Министерството на туризма. Светилището Бегликташ успя да се пребори с конкуренция от 24 забележителности в цяла България и да спечели в категорията „Туристическа атракция”.

Рекорден брой посещения на тракийското светилище Бегликташ отчете община Приморско. Цифрите показват, че през 2012 посетителите са били едва 9 000 души, а през 2017 година броят им е близо 100 000.
Иновативно мобилно приложение улеснява посетителите на тракийското светилище Бегликташ
През 2017 година бе представено иновативното мобилно приложение „I walk”, което рекламира тракийското светилище Бегликташ. Всеки посетител на скалният феномен вече има възможност да си закупи на място картичка с добавена реалност, която дава възможност след сканиране със смарт телефон, да показва 3D изображение на обекта. Може да се избира и езика, на който да бъде разказана историята на светилището.

Тракийското скално светилище Бегликташ се превърна в сцена, на която бе пресъздаден древен тракийски ритуал. През лятото на 2017 година посетителите на възстановката се пренасяха във времената, когато жреци, самодиви и божества са бракосъчетавали богинята майка и Бога слънце.

Указателните табели с обозначени забележителности, еко пътеки, музеи, местности и съставните селища на община Приморско дават подробна информация на туристите.Те са монтирани на обновената улица „Иглика“, през която се минава на път за голяма част от туристическите обекти в района.

През 2017 година в Историческия музей бе изграден специален трезор с висока степен на защита. Той съхранява златното съкровище от времето на Александър Македонски, открито в местността „Силихляр“ край морския град. Безценният артефакт, който бе обявен за Находка № 1 на България за 2016 г., до изграждането на трезора се съхраняваше в НАИМ при БАН.

Тракийски жрец разказва историята за Бегликташ

3D холограмен древен тракийски жрец разказва на няколко езика легендата за Бегликташ на посетителите на Историческия музей в Приморско. Холограмата, която е единствена в България и постоянно позиционирана в музея, имаше своето премиерно представяне през 2017 г.

Интегриран георадар за музея в Приморско
Високотехнологичното съоръжение, собственост на Историческия музей помага на специалистите при работата им на терен в археологическите проучвания в района на Приморско.

Георадарът разполага със съвършена функционалност, притежава WI FI опция и предоставя висококачествени данни. Благодарение на уникалния хиперстейкинг технология MALA HDR GX, съоръжението предлага значително ускорение на събирането на данни. Новата придобивка на музея разполага с 2D и 3D модула за анализ, две мощни антени от 450 и 160 MHz, 2 софтуера – за контролера и последваща обработка на измерванията и още близо 10 допълнителни елемента на пълното му оборудване.

Най-значимата в света колекция от монети гостува на Историческия музей в Приморско
Най – значимата научна колекция в света с монети на скитските царе гостува на Историческия музей в Приморско по случай празника на морския град и 20- годишнината от обявяването му за община.
Експозицията бе показана в съвършено нов тип витрини, конструирани от Нумизматичен музей-Русе специално за излагане на монети. Те даваха възможност на посетителите да видят “на живо” всяка една монета. Освен това всяка монета можеше да бъде видяна на монитор, увеличена няколко пъти и снабдена с всички необходими данни: описание на изображенията, размери, тегло.

Приморско бе част от най-значимия туристически форум в световен мащаб – ITB Берлин. Общината взе участие и на Международното туристическото изложение MITT – 2017 в руската столица Москва и на Международното туристическо изложение „ КУЛТУРЕН ТУРИЗЪМ“, което се проведе във Велико Търново. Морската община показа своите забележителности и на най-голямото туристическо изложение в Полша – TT Warsaw 2017.

Скулптура на красива русалка е новата атракция на Приморско. Тя вече обитава морското дъно в местността „Крокодилите“ като част от проекта на водолазен център „ Посейдон“ – подводна галерия „Домът на русалката“.

Туристите, любители на дайвинга, освен параклиса под вода „ Св. Николай Чудотворец“, вече могат да разгледат и позиционираната в близост до него скулптура.

През 2017 година беше модернизирана едната страна на ул. ‚Иглика“. Тя беше цялостно обновена с нови паркоместа, красиви дръвчета и ново осветление. Бяха монтирани информационни табла на пешеходната зона, както и красиви дървени скулптури.

До начало на лято 2018 се очаква да бъде напълно реновирана и другата част на ул. „Иглика“. Там ще бъдат засадени 100 дръвчета от вида „акация“, ще бъдат обособени около 50 паркоместа и всички комуникации ще бъдат прокарани под земята. Ново осветление ще замени старите бетонни стълбове. Планира се и цялостна подмяна на главния водопровод на улицата.

През 2017 година улица „ Странджа“ в Китен посрещна туристите с нова асфалтова настилка. Факт са и допълнителните паркоместа на разширената улица. Всички комуникации са под земята, а красивото осветление и засадените фиданки внасят допълнителен уют.

Община Приморско реши и един много наболял и дългогодишен проблем- почисти речното корито на река Дяволска край село Ясна поляна като превантивна мярка срещу наводнения.

Специализираната техника почисти коритото на реката, като същевременно изгради висока дига, която предпазва домовете, разположени в близост, при евентуално покачване на нивото на водата. Почистено бе и около брода, през който се преминава за дома за стари хора.

И двата моста, които пострадаха при наводненията през 2014 година бяха ремонтирани и пуснати в експлoатация.

Нови 50 паркоместа бяха обособени до Морската градина на града. Паркингът е изграден със средства от Общината.
През 2017 година беше подменен и остарелият водопровод на част от ул. „Трети март“ в стария квартал.

Община Приморско въведе видеонаблюдение в нощните заведения. Промяната бе одобрена от общинските съветници с цел предотвратяване на евентуални престъпления и гаранция за по-голяма сигурност на посетителите на барове, дискотеки и други нощни атракции.

Спортните успехи за община Приморско също са безброй много.

Кметът на община Приморско д-р Димитър Германов награди Сияна Стратиева, която завоюва третото място на Европейския шампионат в Дания.
Медалът за Сияна от Европейското първенство е най-голямото постижение на младата надежда на СК „Аригато“ до този момент. Тя е гордост и надежда за Приморско в този спорт.

Общо 145 участници се включиха във второто издание на ултракрос триатлона „ Лъвско сърце“, което се проведе в района на Странджа планина и Приморско. Предизвикателството постави на изпитание състезатели с опит в плуването, планинското бягане и колоездене в две категории – индивидуални атлети и щафетни отбори от трима. В състезанието с обща дистанция от 140 км. се включиха и представители на община Приморско, които успяха да се класират на 19 позиция в щафетата и доказаха, че в Приморско живеят хора с лъвски сърца.

През 2017 година за пръв път в историята си, Balkan Offroad Rallye гостува на Приморско. Красивият черноморски курорт пое бивака на надпреварата за цели 5 дни, като заслугата за това е съдействието на Община Приморско и личната ангажираност на кмета Димитър Германов.

Екстремната надпревара е най-голямата на балканския полуостров, като привлече на старта си над 120 състезателни машини – мотоциклети, ATV- четириколки, бъгита джипове и страховити рали камиони. Участие в състезанието взеха пилоти от цяла Европа и не само, както и най-добрите български оф-роуд състезатели. Те се изправиха пред предизвикателството на трасе с дължина над 2000 километра.

На плаж „ Перла“ край Приморско се проведе X Национален OFF ROAD събор 2017. Мощни off road машини и любители на екстремния спорт се събраха, за да демонстрират уменията си там, където свършва асфалта и започва трудно проходимия терен.

Приморско събра най-силните мъже на България на държавното първенство по силов многобой „Айрън мен“. Състезанието е част от кампанията „ Силните срещу дрогата“.

Курортът събра почитатели на екстремните спортове на Републиканското първенство по джет – JET SKI COMPETITION 2017.


Престижното състезание, което се е утвърдило като една от емблемите в спорта на морския град и е част от спортния календар на общината, всяка година отправя поредното предизвикателство пред любители и професионалисти във водния спорт.

Ветроходството е едно от най-красивите морски надпревари и всяка година събира състезатели от цяла България, които мерят сили и майсторство в класовете Оптимист, Лазер 4.7, Лазер Радиал, 420 и 470.

Почитатели на подводния риболов се събраха в Приморско, за да премерят сили в престижни турнири през 2017 година.


– Международен турнир „ Димитър Минев“

– за купа „Стела Марис“ – част от веригата състезания за „Купа България“

Кайт сърф регата „ Приморско есен“ 2017, която е кръг от Републиканското първенство се проведе на плаж ММЦ край Приморско. В екстремната надпревара състезателите си съперничеха в дисциплините „ хенг тайм“, фристайл“ и „ курс рейсинг“, който бяха разделени в две дисциплини – „ кайт“ и екзотичната „ формула кайт“.

През 2017 година се проведе четвъртото издание на традиционният вече турнир – Неделна футболна лига за „Купата на кмета“. В продължение на два месеца осем отбора от Приморско, Царево, Созопол, Ахтопол, Равна гора и Ясна поляна се бориха за призовото място в престижния турнир.

В Приморско се проведе детският футболен турнир „ Приморско лято 2017“. За трета поредна година морският град даде среща на известни отбори от страната и чужбина, в която участие взеха деца, родени през 2006 г. от ФК „ Аполон 4“ – Сърбия, ФК „ Берое“ – Стара Загора, ФК „ Ботев“ – Пловдив, ФК „ Вардар“ – Македония, ФК „ ДИТ“ – София, ФК „ Дунав“ – Русе, ФК „ Етър“ – Велико Търново, ФК „ Кикер“ – Сърбия, ФК „ Левски 1914“ – София, ФК „ ЦСКА“ – София и ФК „ Черно море“ – Варна. В срещите участие взеха и домакините от ФК „ Ропотамо“ – Приморско.

Приморско отбеляза Деня на българския спорт.

С масов крос и демонстрация на бойни техники

В истинска атракция за жителите и гостите на морския курорт се превърнаха ретро возилата на четири колела. Сред тях бяха автомобили на достолепна възраст, който предизвикваха възхищение, но и известна носталгия.

По предложение на кмета Германов детските градини, детската ясла и детската млечна кухня на територията на община Приморско от 2017 са безплатни.

Основен аргумент за промяната е насърчаване на раждаемостта и стимулиране на младите семейства да останат да живеят и работят в община Приморско.

Ученици от СУ „ Н. Вапцаров“ организираха Коледен благотворителен базар и успяха да съберат 3 200 лева за малкия Александър Драков.
За пореден път жителите на Приморско показаха, че могат да бъдат обединени и щедри за добри каузи.
Община Приморско първа помогна на семейството, като откликна с финансова помощ в размер на 15 000 лв.

Ученици от СУ „ Н. Вапцаров“ в Приморско с ентусиазъм се включиха в кампанията „ Дари капачка- спаси живот“. Благотворителната кауза бе чрез събраните и след това рециклирани капачки да се закупи кувьоз за Отделението по неонатология на УМБАЛ Бургас.
Още от обявяването на кампанията, тя беше подкрепена от различни институции в морския град, както и от децата на приморското училище.

Служители на РУ – Приморско отбелязаха 21 септември – Европейски ден без загинали на пътя с посещения на учебните заведения. Образователната кампания се проведе в училищата в Приморско, Китен и Ново Паничарево.

Община Приморско се включи в най-мащабната инициатива у нас – „ Да изчистим България заедно”. Над 250 доброволци участваха в акцията, при която бяха събрани 1.2 тона отпадъци.

Приморско събра елита на българския фолклор в третото издание на Националните фолклорни празници „Приморска перла”, основани от маестро Стойко Стойков. Четири дни майстори на българското народно изкуство представяха фолклорното богатство на България. На амфитеатъра в морския град се изявиха певци, инструменталисти и танцьори от всички краища на страната. Те се надпяваха, надсвирваха и надиграваха в независими конкурси – за народни песни, за музиканти на народни инструменти /гайда, гъдулка, кавал и тамбура/, конкурс за народни оркестри / битови и смесени/ и фолклорен танцов конкурс.

В Китен се проведе шестото издание на Международния фолклорен фестивал „ Атлиманска огърлица“, основан от странджанската народна певица Златка Ставрева. В продължение на пет дни над 180 фолклорни ансамбли и индивидуални изпълнители от България, Русия, Украйна, Косово и Азербайджан представиха танцовите и певческите традиции на своята страна.

На шестото издание на отворения фестивал „ В магията на танца и морето“ състави от страната и чужбина демонстрираха своите пластични и ритмични умения и оригинални хореографски решения.
Странджански легенди оживяха в Приморско

Предания и тайнства от Странджа планина оживяха на сцената на амфитеатъра в Приморско. Те бяха пресъздадени от български и турски художествени състави във Фестивал на легендите.

За поредна година Ясна поляна събра петима майстори на длетото, които накараха дървото да оживява. Те твориха по време на XXIX Национален симпозиум по скулптура в дърво. Паралелно с професионалистите в детски пленер проявиха дарба и малки художници.

16 разностранни и именити български художници твориха на 17-то издание на пленера „ Звук и цвят“. Пленерът се проведе за втора поредна година, а творците избираха мястото му да бъде в Приморско.

За поредна година богата програма съпътстваше Деня на народните будители-01.11.


Поетите Петко Ропотамски и Стоян Налбантов представиха свои произведения в музикално – поетична вечер, организирана от Община Приморско.

С факелно шествие, посещение на Историческия музей, рецитал на ученици от СУ „ Н. Вапцаров“ и музикална програма на ФА „ Приморско“ жителите на морския град запалиха огъня на просвещението и отбелязаха Деня на народните будители.
С богата програма читалище „ Виделина – 1927“ отбеляза 90 години от създаването си. Пъстрият концерт от песни и танци бе посветен и на Коледни и Новогодишни празници.

Дора Мунчева