Скандал в Малко Търново: Евангелисти отрекоха древни ритуали,единият в списъка на ЮНЕСКО!!!

Гласност първи преди два дни в социалната мрежа даде потомственият нестинар от Малко Търново Горо Горов. За минути обаче новината се развихри и е на път да се превърне в огромен скандал, който вече тресе пограничното градче. Споделянията са десетки. Ето и за какво става въпрос:
Случайно при посещение в един от местните магазини Горов вижда странна тетрадка. В която се събират подписи за нещо, което буквално е втрещило младия мъж- отричане и грозни призиви да бъдат заличени два древни ритуала- Кукеровден и нестинарството. Вторият обаче – част от нематериалното културно наследство в списъка на ЮНЕСКО за България. Защото били езически и в разрез с официалната християнска религия. В скандалната подписка вече били положени и около 15-на подписа.

Възмущението на Горов буквално изригва. Вчера , в разговор с наш репортер, той обясни, че е потърсил мнението на местния православен свещеник, който обаче запазил мълчание и какъвто и да е коментар по случая. Същото са направили и от католическата общност в града. Другите две евангелски крила също се разграничили от подписката. Разпостранена била от т.н. Християнски клуб, чийто водач бил местен мъж на име Георги. В общината също са уведомени за случващото се, а възмущението сред хората в града е огромно.
„Това е пълен абсурд и не разбирам как някой си позволява да всява разкол и напрежение. Както и да отрича два ритуала с хилядолетни корени, с които в Странджа пазим и се гордеем. Това е безумие. Нека компетентните органи се намесят и тази подписка бъде спряна.“-настоява още Горов. На своята стена в социалната мрежа той е публикувал в детайли статута на един от ритуалите- нестинарството, включен в представителния списък на световната организация.

Дора Мунчева