Учени откриха хормон, който може да върне младостта.

Учени от САЩ и Бразилия са използвали стероида даназол , който е синтетичен мъжки хормон и стимулира производството на ензима теломераза, който вече е известен с това, че поддържа клетките млади и спира скъсяването на ДНК, което е и причината за остаряването – пише още изданието за наука „Сайънс алерт“.
За целите на проучването учените са давали в продължение на две години даназол на двадесет и седем пациенти страдащи от апластична анемия, болест дължаща се на генна мутация поради недостатъчна дължина на теломеразата.

При приема на хормона теломеразата при пациентите, не само че е спряла да се свива, но е започнала и да се увеличава. Наблюдавало се и увеличение на масата на хемоглобина и те вече не се нуждаели от кръвна трансфузия.
Наблюдавали се обаче странични ефекти като смяна на настроението при пациентите, умора и проблеми са храносмилателната система.
Учените посочват, че въпреки че не са създали еликсира на младостта., откритието ще спомогне за лечението на заболявания като апластичната анемия и може би на пулмоналната фиброза.
Данните от изследването са публикувани в: New England Journal of Medicine

Собственик на strandjanews.com

Facebook