Фестивалът на зелениката очаква стотици идния уикенд

Туристически маршрути,кулинарни конкурси,базари и незабравими преживявания обещават организаторите от ПП „Странджа“. Откриването е от 10 часа на 13.05.в местността “ Ямата“край малкотърновското село Граматиково.
14-то издания на събитието ще започне традиционно с масовото изпълнение от всички фолклорни състави на химна на Странджа “ Ясен месец“ и празничен водосвет , отслужен от местния свещеник.
Веднага след това започва фолклорната програма, в която участие ще вземат самодейци от целия район. Едновременно с него ще тече и традиционният кулинарен базар с изкушения типични за Странджа,пред които равнодушен не би останал и най-капризния вкус.

zx860_2297129

Фотоконкурс, велопоход и старт на туристическите маршрути ще започнат малко преди обяд като всеки от желаещите да се включи може да направи това според възможностите си и физическата си издръжливост.

velo_1_3044

Някои от предложените тази година маршрути са комбинирани-авто и пешеходни. Донякъде с автомобил,после-пеша към Царството на зелениката, която между впрочем вече е в пълния си разкош.Акцентът в един от тях е посещението на параклиса“ Света Троица“, който е единствен у нас и стигането до него е по билото на планината. Намира се между селата Визица и Граматиково в местността “ Котвините“. Строен е през 1870 година върху входа на естествена пещера. Влизането в нея става по каменни стъпала. На 2-3 метра от началото ѝ има срутено хоризонтално разклонение. В другото разклонение, до чието дъно се стига без проблем по издълбаните каменни стъпала, има останки от битова керамика. От стените на пещерата капе вода, за която се вярва, че има лечебни свойства. Поверието гласи, че всяко влизане в пещерата води до изчистване на греховете.
До параклиса “ Света Троица” са развалините на по-стара средновековна черквица, а по-настрани от нея се е намирало колибарското селище Котвините.

24_big

На 60-на метра североизточно от “ Света Троица” расте четиристотингодишен дъб благун, а на 40 метра северозападно – 350-годишен цер.
Разстоянието от шосето до параклиса е 2.5 км по черен път.
Тази година в местността “ Ямата“има възможност и за палатков лагер за решилите да прекарат нощта под звездна Странджа.
Вторият ден- 14.05.е изцяло за любителите- планинари. За тях са предвидени комбинирани маршрути, съчетаващи уникалната красота и хармония между море и планина, за която според организаторите, участниците ще си спомнят винаги.
Подробната програма може да бъде разгледана в детайли на страницата на ПП “ Странджа“ в социалната мрежа.

Дора Мунчева