Цар на лозята, конкурс за най-добро вино и фолклорна програма за Трифон Зарезан в Малко Търново

Тази година празникът ще се проведе в близката до града местност „Манастирчето“.

Хората в пограничното градче ще отбележат празника на лозарите и винарите на 01.02. Организатори са местното читалище “ Просвета 1014″ и община Малко Търново.
Началото на празника ще бъде сложено в 09.00 часа с празнична литургия в храм “ Св.Богородица“.След приключването и има осигурен от общината транспорт до местността. От 11 00 часа водосвет за здраве и берекет ще отслужи на място местния свещеник.Там ще бъде изпълнен и традиционния ритуал по зарязването на лозята. В 11 30 пък ще бъде коронясан краля на лозята .В 12 00 часа ще започне конкурсът за най-добро бяло и червено вино,като желаещите да участват могат да занесат своите вина час по-рано в Бизнес-център Малко Търново. Празникът ще продължи с фолклорни песни и хора.

И нещо любопитно за тези,които знаят малко или се изненадват колко лозарски е районът на Малко Търново.Историята бе разказана миналата година от организаторите на честването.
Първият лозар в града е Дико Русев О Махони, който през пролетта на 1922 година започва да сади лозя, като облагородява пръчки с американски сортове. В лозарството той и неговият приятел и помощник Тодор Джелебов са виждали бъдещият поминък на местното население. Първоначално засаждат два декара, но в по – късните години лозята на Дико Русев се разпростират до 16,5 дка. Руснакът бай Васил, дошъл в България като белогвардеец, останал е тук и дълго време се е лутал из страната, в Малко Търново се застоял много години, като станал лозар на Дико Русев. Той често наемал за работа на лозята и други хора от градчето – за пръскане, обработка на земята и т.н. Лозята в околността за заемали само 300 дка, но през 1924 г. от тях са произведени 9 000 л. вино, а през следващата година – 28 000 л. На общоградско събрание гражданите са преценили нуждата си от кооператив и през 1925 г. основават лозарска кооперация „ Странджа“ с председател Дико Русев. В Малко Търново почвата е слаба, но винаги през годините хората са си гледали лозе. Около града има много местности с лозя и вили. Там на Трифон Зарезан са ставали големи тържества. Хората са зарязвали и са се събирали на общи трапези. През последните години този обичай не се отбелязваше, но от миналата година читалището го възроди.

Дора Мунчева