12 смели мъже се бориха за кръста в Царево, пръв до него за трети път стигна Стоян Екшиев

12 души,точно два пъти повече от миналата година се наредиха на бетонния кей на пристанището в Царево в очакване да скочат в студените морски води и да се впуснат в битката за Богоявленския кръст.
Час преди това целият град бе обсадил пристанището в очакването на традиционния ритуал. Много празнично настроение и усмихнати хора в днешния почти пролетен ден цареше сред огромното множество,което очакваше литийното шествие да пристигне от централния храм.

Никого не изненада появата на младежите,които направиха задължителните предварителни студени душове-сред тях двамата братя Атанас и Стоян Екшиеви,техните приятели Денис Диханов и дебютантът Ивайло Симеонов. Към тях се присъединиха и други млади мъже,които искаха да повишат адреналина си.
И тази година сред 12-те бяха дългогодишните ветерани- Илиян Сандев и 66-годишният пенсиониран военен Тодор Иванов, чийто внук Евтим също за първи път се включи в надпреварата.

Минути преди да се подготвят за скачането в морето наш репортер успя да вземе поредното интервю с един от братята Екшиеви-Стоян, който и се оказа за втори път победител.Категоричен беше,че догодина за 10.ти път отново на този ден ще е тук- за здраве и благоденствие,както и за съхраняване на ритуала.

Много оспорвано,с много хъс 12- те скочиха в морето ,секунди след като отец Стоян хвърли кръста. Във водата битката беше абсолютно спортсменска и всички смелчаци бяха наградени с аплодисменти.Победителят получи поздравленията на всички, сред които и кмета на общината -Георги Лапчев.


Останалите смелчаци си пожелаха много здраве и догодина отново да се срещнат на кея на пристанището в морския град.

Дора Мунчева