Рекорден брой плувци участваха в маратона в Созопол

Празникът на Созопол, посветен на Света Марина,започна рано сутринта със старта на традиционния плувен маратон.С всяка година желаещите да участват в плувната надпревара се увеличават, но тази година маратонът отбеляза своеобразен рекорд. 75 записани участници от 14 населени места в страната, както и плувци на невръстна 6 до 10 годишна възраст.
Морето не бе от най- доброжелателните в ранните часове, но срещна ентусиазма и издръжливостта на плувците. Старт на състезанието даде кметът на община Созопол Панайот Рейзи, който пожела на участниците силата и куража да преодолеят 3 километровото разстояние от мигалката до Централния плаж. Три лодки и спасителен екип придружиха плувците, които не само преодоляха бурното море, но и успяха да преплуват до финала успешно.

Публиката аплодира горещо всеки един от състезателите, които успяха да доплуват до брега.Най- добре от всички състезатели се представи бургазлията Петър Божинов, който пръв стъпи на брега и остави след себе си на 5 минути време втория най- добър на маратона- Димитър Атанасов от Сандански. Групата плувци от Сандански направи истински фурор и техни плувци спечелиха и други призове. Третият,който изплува много пред основната група бе Ангел Айков също от Сандански.
Класирането при жените поведе Никол Кошеджийска, следвана от Симона Палазова и Марина Николова, която се класира на трето място в категорията. При девойките на първо място се класира Росица Динева, второто място зае Ивет Шумкова, а третото място остана за Деница Цветанова.
При юношите първото място безапелационно спечели Росен Хараланов, следван от Антонио Деков и Ангел Василев.
И при най- малките плувци конкуренцията бе много сериозна. Пет деца на възраст от 6г. до 10 г. взеха участие в плувния маратон, но най- добре се представи Александър Божинов, който вече трета поред година участва в състезанието. Най- малката участничка бе Моника на 6,5 г., а най- възрастният бе 73 годишният Тодор Тодоров от град Черноморец.
59bfb2_2b5877c4c2a7478798a70d792354eab5-mv2
Призьорите получиха купа,грамота и парична награда, които им бяха връчени от кмета Панайот Рейзи. Всички участници получиха шапки и тениски, които да им напомнят за смелостта при преплуването на Созопол. Кметът поздрави победителите, както и всички участници и техните ръководители и родители, които придружаваха малките плувци. Той им пожела отново да участват в плувния маратон, а качествата, които днес показаха, да използват, за да успяват в училище и в живота.

59bfb2_61f19ccbc42b4ba9a759b0b7e5d1e812-mv2
Празникът продължи в местността „Света Марина“, където отец Иван и отец Димитър отслужиха в едноименния параклис празнична литургия и осветиха курбана. Поляната около параклиса се оказа тясна за желаещите да споделят празника, който продължи с песни и красиви танци в изпълнение на ансамбъл „Странджа“. Кметът Панайот Рейзи поздрави присъстващите и им пожела да чувстват закрилата на светицата и да пазят нейната сила през цялата година.Празнични хора се извиха на поляната, а всички присъстващи получиха курбан и споделиха празничния обяд, който бе осигурен от община Созопол и ваканционен комплекс „Санта Марина“.
Празникът в Созопол продължава с народни борби от 17.00 ч. на стадион „Арена Созопол“, а кулминацията е вечерта на амфитеатър Аполония, където жители и гости на красивия древен град ще се насладят на концерт на трио „Сопрани“ и на впечатляващо лазерно шоу от звук и светлинни ефекти.

Дора Мунчева