53% от шотландците искат да останат в Обединеното кралство

Резултатите са от проведена от YouGov анкета, в която 53% са гласували за оставане на Шотландия в рамките на кралството и 47% са заявили, че ще гласуват за излизане и обявяване на пълна независимост, за да запазят членството си в Европейския съюз. Съобщава bristolnovini.com
Резултатите в полза на оставащите са се увеличили само с един процента спрямо последната анкета правена през месец май. „Шотландските гласоподаватели преосмислят своя вот относно независимостта на страната след Брексита“, това е заявил Дерек Макей от Шотландската Национална Партия, цитиран в „Гардиън“.Резултатите в полза на оставащите са се увеличили само с един процента спрямо последната анкета правена през месец май. „Шотландските гласоподаватели преосмислят своя вот относно независимостта на страната след Брексита“, това е заявил Дерек Макей от Шотландската Национална Партия, цитиран в „Гардиън“.

431586_10150658219319078_1999276434_nПрипомняме, че шотландците гласуваха на референдум през 2014 своето оставане в рамките на кралството, но след Брексита и възможността страната да излезе от Европейския съюз, политиците в Шотландия все по-яростно застъпват идеята за нов референдум, чувствайки несправедливото завличане на страната в посока на икономическо отдалечаване от Европа.

На референдума за излизане на Великобритания от Европейския съюз през юни тази година, волята на шотландския народа се разминава с тази на Англия и Уелс, шотландците твърдо гласуваха за оставане с 62%, което е почти две трети от гласувалите. Именно това чувство за несправедливост подсилва волята на местните проевропейски политици да продължат борбата за отделяне на Шотландия и оставането и в ЕС. Тази воля на шотландците е и основния аргумент на министър-председателя Тереза Мей да забави задвижването на процедурите по член 50 от Лисабонския договор за излизане от ЕС, докато не станат ясни бъдещите действия на правителството на Шотландия по отношение на провеждането на втори референдум за нейната независимост.

Собственик на strandjanews.com

Facebook