Бетон, Кинтекс и туризъм – коментар на Петър Статев

Публикувано от

На времето това бяха поляни,а синеморските овце пасяха на воля. Сега,бавно,но сигурно, с алчни челюсти настъпва бетонът!

Добре че от ляво,поне “КИНТЕКС” все още не са предприели някакво огромно строителство, оградили са терена и са го запазили автентичен!Само старото хале си стои.

А малко по-надолу в негова територия (преди 30-тина години) бяха фургоните на рибарите, поставяли всяка година пролетен талян. Който също беше една своеобразна атракция! От тук,при ясно време, се виждаха скалния бряг на Резово и малките плажове “Липите ” и “Листи”- в превод “Разбойник”.
От ляво но Кинтекс се вижда друг огромен хотел, пазен от висока масивна стена. А малко по-напред от тази сграда бяха най-хубавите места за риболовци от брега.


Ако човек има малко въображение, би си казал: какъв чудесен морски парк можеше да стане тази крайбрежна територия! С атракции, места за игри,отдих и развлечения за хилядите гости на Синеморец. Толкова необходими за много населени места.
Още в стария закон за устройство на българското Черноморие бяха записани 3 елементарни изисквания:първо, извън населените места,строителство да се извършва на 200 метра от бреговата ивица; второ,парцелите да се застрояват до 70%,а останалата част – за паркинг,детски или спортни площадки; и трето,легловата база да отговаря на капацитетните възможности на плажовите ивици!
Но безумието и безотговорността на общинските администрации направиха така,че загубихме безвъзвратно най-красивите територии от родните ни места! А с това и бъдещето на туризма!

Напишете отговор