StrandjaNews

България и Япония могат да си сътрудничат при проучването на сеизмичния риск и управлението на жилищния фонд

България и Япония могат да си сътрудничат при проучването на сеизмичния риск и управлението на остарял жилищен фонд.

Това стана ясно на среща днес между министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова и Н. Пр. Хироши Нарахира, който от края на месец август е посланик на Япония в България.

Регионалният министър и посланик Нарахира оцениха високо отношенията на България и Япония и отбелязаха тенденциите за по-нататъшното им задълбочаване.

Работим за по-нататъшно развитие на търговско-икономическите връзки с Япония, като привличането на нови японски инвестиции в ключови за икономиката ни сектори е сред основните приоритети в двустранното ни сътрудничество, заяви министър Аврамова.

Японската експертиза би имала добавена стойност за нас при оценка на земетръсния риск за жилищните сгради и съпътстващите дейности, които трябва да бъдат изпълнени по тях, каза министър Аврамова. Като други области, в които обмяната на опит ще бъде от полза за страната ни, тя посочи технологиите при изграждане, поддръжка и рехабилитация на ВиК инфраструктура, политиките при развитие и управление на социални жилища и остарял жилищен сграден фонд, градското развитие.

Регионалният министър отбеляза, че Министерството на регионалното развитие и благоустройството има важна функция да подпомага развитието на регионите на страната, и запозна посланика с подготовката на Оперативна програма „Развитие на регионите“ 2021 – 2027 г. Тя коментира, че насочването на инвестиции в области като автомобилната промишленост, научна и развойна дейност и други, в които България и Япония си сътрудничат, към Северна и Северозападна България би допринесло за изпълнението на тази правителствена политика.

Заместник-министър Валентин Йовев информира, че е утвърдена методика и предстои изготвяне на карта за сеизмичния риск в страната ни, която трябва да бъде готова до 2025 година. Той отбеляза, че интерес би представлявала и съвместната работа по различни проекти, свързани с дигитализация, и допълни, че проектирането е изцяло дигитализирано, но цифровизацията на строителния сектор у нас предстои.

Н. Пр. посланик Нарахира коментира, че отношенията между двете държави трябва да се развиват още, освен политически, и в области като култура, образование, туризъм. Той също посочи, че жилищната политика и градското развитие са области, в които Япония би могла да подпомогне България.

Реклами

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d блогъра харесват това: