България поиска от Европейската комисия да въведе извънредни мерки във връзка със смущенията в пазара на зърното

Публикувано от

На неформално заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство, която се прове на 14-16 септември, България е поискала от Европейската комисия (ЕК) да приложи извънредни мерки за oвладяване на кризата на пазара на зърното. Тази позиция е била изразена от заместник-министъра на земеделието Георги Събев.

„ … до средата на август има внесени над 650 000 тона маслодаен слънчоглед с произход Украйна. Това количество се  доближава до равнищата на внос за целия период на предходните две пазарни години. По тази причина българските земеделски стопани са поставени пред сериозни предизвикателства като затруднена реализация на произведения в нашата страна слънчоглед, ограничени складове за съхранение на зърното и съответните разходи и ценови натиск“ е заявил министъра цитиран на сайта на министерството на земеделието и горите.

Еврокомисарят по земеделие и развитие на селските райони на Европейската комисия – Януш Войчеховски е заявил, че се ситуацията може би ще се нормализира, след отварянето на преработвателната индустрия в Украйна.

„Вашето искане ще бъде разгледано и анализирано“ е заявил еврокомисаря, цитиран на сайта на министерството.

Зърно, комбайна
Photo by Pixabay: https://www.pexels.com/photo/green-gardening-truck-163740/

Напишете отговор