StrandjaNews

България ще инициира дебат в ЕС за общи правила за отваряне на вътрешните граници

България ще инициира дебат в ЕС за приемане на единни критерии за контрол на вътрешните граници в условията на пандемията от коронавируса обяви външният министър на традиционната среща с ръководителите на дипломатическите ни мисии по света. „Ние в ЕС успяхме да въведем критерии за трети страни, а в същото време в рамките на ЕС критерии за вътрешните граници няма. Изработването на такива критерии сега е една от най-важните задачи“, каза Екатерина Захариева и призова дипломатите ни да работят по тази задача.
Българския външен министър заяви, че до края на седмицата предложението ще бъде иницииран с писмо. По думите й единните правила за контрол на вътрешните граници в ЕС трябва да бъдат ясни и публични, както за гражданите, така и за бизнеса.
Според Екатерина Захариева кризата с коронавируса дава и възможност за Европа да увеличи своя суверенитет. Нямам предвид европейски суверенитет от типа „ЕС на първо място“, а увеличаване на стратегическата независимост с възможности да решаваме кризи на първо място в Европа“, каза външният ни министър.
 

Реклами

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d блогъра харесват това: