Генералният секретар на ООН: „Неморално е петролните и газовите компании да правят рекордни печалби от тази енергийна криза, на гърба на най-бедните хора и общности …”

Публикувано от

„Неморално е петролните и газовите компании да правят рекордни печалби от тази енергийна криза на гърба на най-бедните хора и общности …” – това заяви Антониу Гутериш във вчерашно изказване. Той посъветва всички правителства да обложат с по-висок данък фирмите в сектора с изкопаеми горива.

Ето и част от изказванети му:

“Общите печалби на най-големите енергийни компании през първата половина на тази година са близо сто милиарда щатски долара. Призовавам всички правителства да обложат тези прекомерни печалби и да използват средствата, за да подкрепят най-уязвимите хора в тези трудни времена.

Призовавам хората навсякъде да изпратят ясно послание до индустрията свързана с изкопаеми горива, че е гротескна алчност, да наказваш най-бедните и най-уязвимите хора, като същевременно унищожаваме нашия единствен общ дом, планетата.

В много развиващи се страни се проблемите се задълбочават, а липста на достъп до финансиране и в съчетание с възстановането от пандемията на Covid-19, могат да доведът тези страни до ръба , и дори да го преминат.

Вече виждаме предупредителните признаци на икономически, социални и политически катаклизъми, които няма да остави нито една страна незасегната.”

Напишете отговор