Десетата сесия на 44-ото Народно събрание започна в новата пленарна зала в сградата на парламента на пл. „Александър Първи“

Десетата сесия на 44-ото Народно събрание започна в новата пленарна зала в сградата на парламента на пл. „Александър Първи“. В началото на заседанието прозвучаха химнът на Република България и химнът на Европейския съюз.

Председателят на парламента Цвета Караянчева откри заседанието и призова да бъде използван езикът на разбирателството в името на добруването на нашия народ.

От днес Народното събрание на България се настани изцяло в новия си дом, това преместване беше дълго обсъждано и трудно осъществено, отбеляза председателят на парламента. Чисто емоционално за повечето от нас бе тъжна раздялата с историческата сграда на парламента от 1884 г., с нейната красота, скромност и липса на помпозност, но настоящата сграда има неоспоримо предимство, че предлага далеч повече работна площ, посочи  Цвета Караянчева. По думите й мащабният ремонт, извършен тук, е имал за цел да направи сградата по-удобна, по-модерна и по-функционална, поне отвътре. Не сградите, не тухлите, мраморът или бетонът определят качеството на работа на един парламент, а духът на живите, работещи в него хора, подчерта председателят на Народното събрание и допълни, че ако те имат волята да предложат на гражданите и данъкоплатците съдържателни дебати и закони, няма да им се налага да се оправдават, че духовете от миналото са им попречили.

Днес пред нас стои още една голяма отговорност – длъжни сме да говорим, да дебатираме и да чуваме мнението на другия, но през цялото време на използваме езика на разбирателството в името на добруването на нашия народ, заяви Цвета Караянчева. В противен случай противопоставянето, езикът на омразата и ненавистта сред нас политиците ще се пренесе и сред нашите сънародници, а това е опасно и пагубно, допълни тя. В сложни времена като днешните имаме нужда повече от всякога да сме единни и обединени от общата ни цел – по-добрия живот на българските граждани, отбеляза председателят на парламента.

Аз няма да се превръщам в морален съдник на никого, но след малко, когато дам дума в пленарната зала за традиционните обръщения в началото на новата парламентарна сесия, всеки оратор тук ще бъде гледан и слушан от хората, от медиите и от всички нас, всеки ще носи моралната отговорност за думите си, заяви Цвета Караянчева.

Председателят на парламента отбеляза, че много граждани се вълнуват справедливо от това, че все още не е премахнат от фасадата на сградата гербът на Народната република. Това се оказа конструктивно много сложно и съответно скъпо, въпреки всичко, този нежелан символ ще бъде премахнат скоро – ако не по времето на настоящото Народно събрание, то на следващото, допълни Цвета Караянчева. Тя благодари на администрацията на Народното събрание и на целия екип, който е успял в рамките на един месец да превърне една празна площ в място за работа.

От парламентарната трибуна с обръщение се обърна към народа и Народното събрание президентът Румен Радев, а парламентарните групи направиха изявления във връзка с началото на новия политически сезон.

Реклами

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d блогъра харесват това: