Козметичен крем за лице е използван от китайски благородници още преди 2700 години.

Photo by Magda Ehlers from Pexels

В красиво орнаментиран бронзов съд археолозите са открили втвърдени остатъци от крем, съдържащ смес от животински мазнини и “лунно мляко“-вещество, открито в пещерите, съобщава изданието Тhe New Scientist
По рано беше установено използването на козметични смеси от жени отпреди близо 3500 години, но за мъже, наи-вероятно благородници, това се установява за пръв път.
Учени от университет към Китайската Академия на науките начело с професор Имин Йънг
извършиха разкопки в северната част на Китай, известни с наименованието Люява.

Намерените предмети датират от 771 до 476 г. пр. Н. Е., тъй наречените “Пролет“ и “Есен“ от китайската история през който Люява е била столица на така наречената държава Руи и доста преди обединяването на Китай от династията Кин.
Изследователите намират в гробница, предположително на аристократ, датираща от 2700 години бронзов съд с частици от жълтеникаво-бяло, меко вещество. Почти веднага стигат до извода за вероятно козметично приложение, потвърдено по-късно от направените химически изследвания и съдържащо два основни компонента.
Мазнина от животни, чиято храна е била предимно от растителен произход е едната съставка на веществото.

Разреден калциев карбонат, или така нареченото “лунно мляко“ е другата съставка на намереното вещество.То се образува предимно в пещерите и е бяло и меко , наподобяващо крем. Професор Йънг предполага. че нанерената смес е била исползвана за избелване на лицето. Най-ранният пример, свързан с така наречения ранен “Китайски човек“, се явява намереният крем, за разлика от намерените много по-рано препарати предназначени за употреба от нежния пол. Близо до жени, погребани от 1980 до 1459 г. пр. Н. Е., са били намерени червени пръчици с цел козметика от същия професор през 2016 г. Майкъл Маршал (New Scientist)

Read Previous

Неплатеният отпуска във време на пандемия ще се зачита за трудов стаж

Read Next

Измислиха самозареждащи се устройва

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: