Козметичен крем за лице е използван от китайски благородници още преди 2700 години.

Публикувано от

В красиво орнаментиран бронзов съд археолозите са открили втвърдени остатъци от крем, съдържащ смес от животински мазнини и ”лунно мляко”-вещество, открито в пещерите, съобщава изданието Тhe New Scientist
По рано беше установено използването на козметични смеси от жени отпреди близо 3500 години, но за мъже, наи-вероятно благородници, това се установява за пръв път.
Учени от университет към Китайската Академия на науките начело с професор Имин Йънг
извършиха разкопки в северната част на Китай, известни с наименованието Люява.

Намерените предмети датират от 771 до 476 г. пр. Н. Е., тъй наречените ”Пролет” и ”Есен” от китайската история през който Люява е била столица на така наречената държава Руи и доста преди обединяването на Китай от династията Кин.
Изследователите намират в гробница, предположително на аристократ, датираща от 2700 години бронзов съд с частици от жълтеникаво-бяло, меко вещество. Почти веднага стигат до извода за вероятно козметично приложение, потвърдено по-късно от направените химически изследвания и съдържащо два основни компонента.
Мазнина от животни, чиято храна е била предимно от растителен произход е едната съставка на веществото.

Разреден калциев карбонат, или така нареченото ”лунно мляко” е другата съставка на намереното вещество.То се образува предимно в пещерите и е бяло и меко , наподобяващо крем. Професор Йънг предполага. че нанерената смес е била исползвана за избелване на лицето. Най-ранният пример, свързан с така наречения ранен ”Китайски човек”, се явява намереният крем, за разлика от намерените много по-рано препарати предназначени за употреба от нежния пол. Близо до жени, погребани от 1980 до 1459 г. пр. Н. Е., са били намерени червени пръчици с цел козметика от същия професор през 2016 г. Майкъл Маршал (New Scientist)

Напишете отговор