Constructions

Забавянето на изграждането на Южния обходен колектор спъва три важни инфраструктурни обекта в Пловдив

Публикувано от

Кметът Здравко Димитров се срещна с фирмите-изпълнители на 4 от големите инфраструктурни проекти в Пловдив. Срещата ебила по повод изоставането от графика в дейностите по изграждането на Южния обходен колектор, което може да доведе до сериозно забавяне на другите три свързани с него проекта, пробивът „Модър-Царевец“, реконструкцията и разширението на улица „Царевец“, и реконструкцията на булевард „Хаджи Димитър“.

На срещата присъстваха представители на фирма “Водоснабдяване и канализация” ЕООД Пловдив, която изпълнява дейностите по проекта за Южния колектор, изпълнителите на ремонтните дейности на улица „Царевец“ и на пробива „Модър-Царевец“, Пламен Райчев – заместник-кмет по строителство и инвестиции, Тодор Чонов – заместник-кмет по транспорт, и районните кметовете на „Южен“ и „Западен“ – Костадин Язов и Димитър Колев.

„Предизвикателство е да реализираме четири големи проекта в рамките на две години и то в един и същ район на града. Това обаче е свързано с коректно изпълнение на поетите ангажименти от всички участници, защото евентуално забавяне на единия ще доведе до изоставане и на останалите обекти. В момента работата по пробива „Модър-Царевец“ е в застой, защото се чака ВиК и трябва да уточним коректен график за дейностите, които предстоят“, заяви на срещата кметът Димитров, цитиран в сайта на общината.

От водното отново не са дали точен срок за започване на дейностите, но поясниха, че забавянето се дължи на липса на съгласувателни процедури с няколко държавни институции, включително Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Без да е положен тръбопровода по улица „Царевец“, няма как да започне нейното разширяване.

„Имаме готовност до средата на следващия месец да обявим обществената поръчка за реконструкция и разширяване на улица „Царевец“ в участъка от Пещерско шосе до булевард „Хаджи Димитър“, и до края на тази година там да започнат същинските строително-монтажни дейности. Това обаче отново е свързано с работата по Южния обходен колектор, която Вик трябва да извърши, в противен случай ще има избран изпълнител и той няма как да работи“, заяви заместник-кметът Пламен Райчев, отново цитиран в сайта на Община Пловдив.

Ремонта на булевард „Хаджи Димитър“ би трябвало да започне на 1 август, за това се договориха кметът Здравко Димитров и изпълнителите.

В поръчката влизат подмяната на паважната настилка с асфалтова, подмяна на тротоарите, изграждане на джобове за контейнери за смет, поставяне на колчета ограничаващи паркирането, подмяна на тръбопровод, подмяна на канализация, подмяна на уличното осветление, поставяне на вертикална сигнализация имаркировка.

Срокът за изпълнение е 200 дни, но от фирмата са обащали, че ще приключат работата за 180 дни.

Източник: https://www.plovdiv.bg/

Constructions

Напишете отговор