StrandjaNews

Зам.-министър Николова: Всички населени места в Северен централен регион ще имат достъп до еврофинансиране в новия програмен период

„Търсим възможността през новия програмен период Северен централен регион да има малко по-голям превес по отношение на финансирането от европейските фондове заедно със Северозападен регион спрямо останалите четири района на страната. Предложението ни е предпоставено от социално-икономическите анализи и показателите, които ясно показват, че и двата региона са по-изоставащи, спрямо останалите части на страната“. Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, която проведе онлайн среща с областните управители на Велико Търново, Габрово, Разград, Русе, Търговище и Силистра.

Заместник-министърът отбеляза, че по-ясен целеви акцент трябва да има и при инфраструктурни проекти. „Потенциалът за финансиране в следващите седем години е за увеличен целеви ресурс, спрямо настоящия програмен период и тенденциите да го оползотворим, за да развием територията са добри“, каза още тя.

По време на срещата зам.-министър Николова запозна областните управители с новия подход за инвестиции в регионите, новото програмиране, ресурсите и инвестиционните мерки за управление на територията.

Областните управители ще имат значителна роля и сериозна отговорност в регионалните съвети за развитие, свързани с изпълнението на  регионалната политика. Ще имат функцията да селектират проекти с най-голяма нужда за региона и насърчаващи потенциала му, заедно с икономическите нужди. „Така ще получим добавена стойност за територията и по-висок стандарт на живот“, посочи Николова. 

Областните управители ще имат своето пряко участие в съветите, не само по отношение на наблюдение и проследяване на изпълнението на регионалната политика, но и в проследяване на цялостната картина по инвестиционния процес.

“За региона са нужни мерки и инвестиции, които да задържат младите хора и да преодолеем икономическите дисбаланси. Ще търсим заедно важните и правилни решения по отношение на инвестиционни мерки, които ще изпълняваме – тези, които имат най-голяма икономическа добавена стойност и перспектива за развитие“, отбеляза Николова

Заместник-министърът напомни още, че в Северен централен район по Оперативна програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г. общините Русе и Велико Търново ще са бенефициенти на приоритетната ос за градско развитие. Общините Габрово, Горна Оряховица, Свищов, Силистра, Разград и Севлиево ще са бенефициенти по втория приоритет за интегрирани териториални инвестиции.

Останалите 28 общини в района ще се финансират по Програмата за развитие на селските райони. Местните администрации ще получават средства и от останалите оперативни програми при изпълнение на интегрирани проекти, покриващи комбинирани мерки за комплексно решаване на конкретните нужди в района.

„Няма да има населени места без достъп до финансиране или т.нар. „бели петна“, всички ще имат достъп до евросредства“, заяви Николова.

 

 

Реклами

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d блогъра харесват това: