Защо барбунът е царска риба и какво общо има с р. Велека? – коментар на Петър Статев

Публикувано от

Природните забележителности в Странджа са много. Една от тях е ВЕЛЕКА. Река- Гордост за всички нас. От първата снимка мога да кажа,че започва още едно от вълшебствата на нашия край. От тук може да се направи една екзотична разходка с лодка срещу течението на реката. И да се изпита неописуема наслада от богатата растителност и многообразие на животинския свят. В съчетание на места с красивите и елегантни меандри. Разкош за човешката душа!

р. Велека

Макар че от 10-тина години не съм пътувал по реката, ще ви кажа,че по-нагоре се стига до известното ни “Царско изворче” . То е с хубава и студена вода,под такава дебела сянка,че почти не прониква слънчева светлина!

Много отдавна, от доста стари хора съм чувал, че когато цар Борис ||| през 1937 г. дошъл да открие пристанището в – тогава Василико, домакините са му предложили едно пътуване с лодка по море. Тръгнали на юг, влезли през устието в река Велека и стигнали до това изворче. Там са го гостили с много едър барбун. Няма съмнение, че това пътуване много го впечатлило. И останал възхитен от вкусната риба. Затова старите рибари наричаха барбуна – “царска риба”. Та и до ден днешен.
Освен това, тук се предлагат и кану-каяци.
Третата снимка е в посока към устието. Реката незабележимо се носи към морето, като че ли малко неуверено! Докато в един момент смело ще го “целуне ” и ще се слее с него!

Петър Статев е роден в гр. Ахтопол през 1953 г. През януари 1978 г. се дипломира във ВИНС-ВАРНА, специалност „Икономика и организация на туризма „. Работил е в Балкантурист и БМТ- Орбита, като зам.директор на ММЦ-ПРИМОРСКО. В средата на 80-те завършва задочно курс във факултета по журналистика към СУ, специалност „Местен печат „. Седем години е гл.редактор на общинския вестник „Фар “ и кореспондент на окръжния вестник „Черноморски фар „. От 1996 г. до 2000 г. работи успешно като кредитен инспектор и ръководител на офиса на ЦКБ-Царево. Трудовата си дейност приключва като ръководител на хотелски комплекс „Морско конче “ в к-г „Юг“. Владее в различна степен: френски, руски, немски,гръцки и малко турски. От 1979 г. живее в Царево.

Напишете отговор