За живеещите в Обединеното кралство: “Проверете автомобилите си преди път, 41 500 аварии за година са причинени от проблеми с гумите”

Публикувано от


Повече от 41 500 души с претърпели авария по пътищата на Обединеното кралство за последната година заради проблем с гумите – това са над 20% от всички аварии.

Много от тези инциденту биха могли да бъдат избегнати ако водачите извършваха основни проверки на превозното средство преди да потеглят, включително проверка на гумите си.

Сега National Highways, която отговаря за магистралите и главните пътища в цялата страна, стартира нова кампания, с която напомня на водачите да проверяват гумите си редовно и винаги преди дълги пътувания. Негодни за движение гуми бяха основната причина през 2021 г. хората да попаднат в авария на пътя, в сравнение с 35 892 през 2020 г., когато трафика беше повлиян от ограниченията във връзка с Covid-19. Тази година вече има над 19 300 повреди поради проблеми с гумите.

Ръководителят на отдела за пътна безопасност на националните магистрали Джереми Филипс заявява, че със затварянето на училищата за лятото скоро ще има повече хора по пътищата и ще предприемат по-дълги пътувания. Повреда по вереме на път може да бъде много разстройващо преживяване, никой не иска да започне почивката си, заседнал в страничната лента. напомняме на шофьорите да проверяват превозните си средства, особено гумите, преди да потеглят. Небезопасните гуми излагат вас и другите на риск, и рискувате да получите солидна глоба и наказателни точки.

Простата проверка на протектора, грайферите и налягането на гумите може да предотврати инцидент и да подсили спокойствието ви, че ще стигнете до местоназначението си живи и здрави.

Периодът на летните ваканции е най-натовареното време от годината за повреди, показват данни на National Highways.

Освен че има риск от повреда, шофирането без законово изискваното количество грайфер на гумите може да повлияе неблагоприятно на сцеплението, спирачния път и управлението.

Шофирането с недостатъчно или прекалено напомпани гуми може да повлияе неблагоприятно на спирачния път, управлението, горивната ефективност и живота на гумите.

Ако бъдете спрени от полицията с неизправни гуми, шофьорите могат да бъдат глобени с от £2500 и три наказателни точки на гума, се съобщава в сайта на правителството.

Съветът на National Highways към шофьорите е:

  • уверете се, че налягането на гумите е подходящо за товара и проверете състоянието на гумите, включително резервните.внимавайте за срязвания или износване по цялата гума, включително страничната стена.
  • по закон всички гуми трябва да имат минимална дълбочина на грайфера от 1,6 мм – за да проверите гумите си, поставете монета от 20 пенса в основните канали. Ако не можете да видите повдигнатия външен ръб на монетата (с гравиран надпис „Двадесет пенса“), тогава гумата има достатъчна дълбочина на грайфера.
  • Всяко превозно средство има различно препоръчително налягане на гумите, което може да варира в зависимост от товара, който превозвате. Обикновено можете да намерите това от вътрешната страна на вратата на шофьора, капачката за бензина или в ръководството на автомобила.

Стефан Хей, главен изпълнителен директор на Националната асоциация на дистрибуторите на гуми (NTDA), казва следното:

Последните статистики показват, че гумите остават най-честата причина за аварии по стратегическата пътна мрежа. Това не е голяма изненада за NTDA, тъй като нашето собствено проучване показа, че 60% от запитаните шофьори признават, че никога не са проверявали гумите си и повечето са имали много малко познания по отношение на проблемите с грижата за гумите, като например законовото изискване за дълбочината на грайфер.

Затова NTDA и нейните членове са щастливи да подкрепят отново National Highways с тази изключително важна кампания за безопасни летни гуми.

Напишете отговор