Двама българи ще бъдат предадени на гръцките власти за обвинение в измама. Решението е на Варненския окръжен сън

Публикувано от

Варненският окръжен е разгледал две искания на Окръжна прокуратура – Варна за предаването на 26 –годишния П.Б. и на 43-годишната Л.М. на властите в Гърция във връзка с водено срещу тях разследване за участие в организирана престъпна група, извършвала измами.

За тези престъпления, гръцкият Наказателен кодекс предвижда максимален размер на наказанието – до 10 години лишаване от свобода.

П.Б. е обявен за международно издирване от Първоинстанционен съд -Тесалоники въз основа на Европейска заповед за арест издадена на 09.09.2021 г., а Л. М. със заповед, издадена от прокуратурата към Апелативния съд в Солун.

П.Б. е бил задържан на 18 юли тази година на територията на Четвърто РУ на МВР- Варна, а Л.М. два дни по-късно от органите на Второ РУ на МВР във Варна.

Според обвинението на гръцките власти, двамата са участвали в престъпна организация, която действала в периода от август 2017 г. до януари 2019 г. Членовете на организацията въвеждали в заблуда възрастни лица с твърдението, че техни близки са претърпели здравословен проблем или автомобилна катастрофа. Чрез измамните твърдения успели да убедят жертвите си да им платят различни суми, възлизащи на общо 120 000 евро.

След преценка на събраните по делото доказателства и становищата на страните, съдът е приел, че искането за предаването на П.Б. на гръцките власти е съобразено с всички изисквания на Закон за екстрадицията и ЕЗА, поради което е уважило тяхното искане. Съдебният състав не е намерил основания да отхвърли искането за задържането под стража на Л. М., до разглеждане по същество на искането на гръцките власти на нейната екстрадиция.

Определенията на Варненския окръжен съд подлежат на обжалване.

Източник: Окръжен съд Варна

Съд
Съд

Напишете отговор