Министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов се срещна с извънредния и пълномощен посланик на Република Албания Н. Пр. г-жа Доника Ходжа

StrandjaNews

Advertisements

Република България е взела политическо решение да проучи възможностите за осигуряване на ваксини срещу COVID-19 за държави от Западните Балкани и Източното партньорство, сред които е и Република Албания. Помощта ще бъде възможна след обезпечаване на българските национални потребности, при спазване на националните процедури на страните за това и на условията на всяко от предварителните споразумения (АРА), сключени между Европейската комисия и производителите на лекарствени продукти. Това стана ясно по време на среща между министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов и извънредния и пълномощен посланик на Република Албания Н. Пр. г-жа Доника Ходжа.
Срещата беше инициирана по молба на албанското посолство.
Посланик Ходжа отправи добри думи за здравната система на Република България заради „прекрасното справяне с всички предизвикателства, наложени от коварната пандемия“. Тя обърна внимание на затрудненията при осигуряване на ваксини срещу COVID-19 за населението на Република Албания и отправи запитване относно това какви са възможностите за осигуряване на тези ваксини от България.
Министърът на здравеопазването и извънредният и пълномощен посланик на Република Албания се договориха да останат във връзка и да работят върху логистични варианти за доставка на ваксината, за да бъдат подготвени, когато е възможно да се пристъпи към осигуряване.
По време на разговора стана ясно, че Република България и Република Албания имат еднакви позиции по въпросите за борбата с COVID-19.
Проф. д-р Костадин Ангелов и Н. Пр. г-жа Доника Ходжа си пожелаха ползотворното сътрудничество между двете държави да продължи и занапред.

Read Next

Изплащане на финансова помощ по схема за обвързано с производството подпомагане на кандидати, на които животновъдните обекти не са регистрирани по ре на чл. 137 от Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВД)

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.