Паламудът се появи

Публикувано от

Паламуд се лови вече във водите на Царево, похвалиха се местни рибари. Достигнал е почти 400 гр. , но все още си е “циганка” – така наричат дребният паламуд.

Снимка на пламуд от Милен

В някои магазини той се продава за 15 лв. за килограм, което означава , че при покупка от рибарите цената най-вероятно е около 10-12 лв за кило. Но, най-добре е да проверите на пристанището, когато рибарите се връщат от морето. Обикновено се появяват към девет сутринта, но ако рибата е повече, се връщат към 12 часа.

“Циганката” излиза обикновено в началото на септември, но тази година е решила да мигрира по-рано, дали заради глобалното затопляне или заради военни учения, само рибата си знае.

Сезонът на едрият пламуд започва през октомври и продължава до края на ноември, но тази година може да започне и по-рано. Рибарите се надяват, че липсата на туристи това лято ще бъде компенсирана с богат улов на риба. Увериха ни, че рибата им липсва повече и не споделиха с нас тайните рибарски рецепти, но такива може да узнете на Рибният фестивал в Царево, който традиционно ще се проведе на 3 септември на пристанището в морският град.

Царево – снимка Ищ

Напишете отговор