Парламентът прие на първо четене правила за доставчиците на посреднически онлайн услуги

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за електронната търговия със 105 гласа „за“, без „против“ и 1 „въздържал се“.

С тях се осигурява прилагането на Регламент (ЕС) 2019/1150 и мерки при нарушаване на разпоредбите му. Промените ще засегнат доставчиците на посреднически онлайн услуги, доставчиците на онлайн търсачки, бизнесползвателите на услуги, предоставяни от доставчици на посреднически онлайн услуги и онлайн търсачки.

Регламентът въвежда набор от задължителни правила за доставчиците на посреднически онлайн услуги, по отношение на нелоялните търговски практики и по отношение на извънсъдебното уреждане на спорове. Регламентът включва изисквания към общите условия на доставчиците на посреднически онлайн услуги; правила и срокове при ограничаване, спиране и прекратяване на услуги към даден бизнесползвател; и изисквания, свързани със специфичните договорни условия. Предвидено е задължение за осигуряване на вътрешна система за разглеждане на жалби, както и задължения и правила, свързани с медиацията.

Малките предприятия, доставчици на посреднически онлайн услуги, са освободени от създаването на вътрешни системи за разглеждане на жалби и от необходимостта от посочване на медиатори в общите условия.

Реклами

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d блогъра харесват това: