Председателят на парламента Цвета Караянчева отбеляза, че Независимостта е празник на политическата воля, тържество на здравия политически разум

Днес е празник на политическата воля, тържество на здравия политически разум, празник на онези, които могат да мислят занапред. Това заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в тържественото си слово във Велико Търново по повод 112-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България. Честванията във Велико Търново са под патронажа на председателя на българския парламент.
Председателят на Народното събрание прие почетния строй на ротите на Националния военен университет. По традиция беше прочетен манифестът, с който на 22 септември 1908 г. цар Фердинанд провъзгласява Независимостта. Тържествената заря-проверка се проведе на площад „Цар Асен І” пред крепостта „Царевец“.
Обявяването на независимостта на България преди 112 години e eдно народно усилие, което трае десетилетия, отбеляза в словото си Цвета Караянчева. По думите й пътят към историческия 22 септември 1908 г. е предначертан от визионерите, участвали в борбите за църковна независимост, от архитектите на БРЦК, от онези смели българи – герои и мъченици, участвали в Априлското въстание, от опълченците в Руско-турската война, от създателите на Търновската конституция и от онези  българи, които постигнаха такъв икономически подем, че Великите сили останаха изненадани от това, което сътвори млада България.
Цвета Караянчева посочи, че на 22 септември е изчетен Манифестът за независимост, а после много хора се борят на дипломатическия фронт. По думите й те обикалят столиците, търсят подкрепа, отстъпват по някои въпроси, но по други са стоманено твърди, за да може в средата на април 1909 г.  независима България да бъде призната от всички.
Според председателя на парламента, когато се събираме да честваме това, което са направили за държавата ни строителите на съвременна България, трябва да не забравяме и да не допускаме отново грешките на тези след тях.
Цвета Караянчева отбеляза, че тук във Велико Търново всеки камък има история и тук трябва да имаме най-голяма отговорност, за да можем да запазим онзи изначален смисъл на понятието независимост – сплав от идеализъм, прагматизъм, разум и храброст.
Реклами

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d блогъра харесват това: