Руски гражданин с мярка “задържане под стража” и евентуална екстрадиция в Русия. Определнието за мярката е на Варненския окръжен съд

Публикувано от

Варненският Окръжен съд e определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ срещу 46-годишния руски гражданин Алексей А., който се издирва от властите в Русия. Обвинен е в това, че като директор на дружество се е сдобил с данните за банкови сметки на фиктивни фирми и укриване на данъчни задължения. Бил е разследван за сключване на договори, подписване на документи с невярно съдържание и финансови преводи. Според обвинението в резултат на престъпната дейност били нанесени вреди на държавната хазна на Руската федерация за над 282,5 млн. рубли.

Последвайте ни във фейсбук
https://facebook.com/strandjanews
strandjanews.com facebook page https://facebook.com/strandjanews

Според руските власти след извършване на престъплението лицето се е се е укрило, което е наложило обявяването му за международно издирване чрез Интерпол.

Според руския Наказателния кодекс, максималното предвидено наказание за деянието е „лишаване от свобода” за срок от 6 години.

През юни Алексей А. е бил арестуван във Варна, като до момента е бил под временна мярка за неотклонение домашен арест в очакване на необходимите документи за неговата екстрадиция. Документите за предаването на 46-годишния мъж са получени в определения от съда 40-дневен срок за временно задържане, който изтича днес 3 август 2022 г.

Адвокатите на чуждия гражданин изтъкнаха, че той живее над 5 години в България и има статут на временно пребиваващ. Бизнеса му е свързан с управление на недвижими имоти и е треньор е по бойни спортове, а ареста му е по политически причини. Подчертано от адвокатите е било доброто му процесуално поведение до момента тък като не се е отклонявал от определения му домашен арест.

Представителя на прокуратурата е заявил , че не споделя аргументите на защитата, тъй като извършеното престъпление не е политическо, а икономическо и то извършено през 2015г. Руските власти започнали издирването на Алексей А. през 2018г. и след като лицето не било установено било обявено за международно издирване – т.е. далеч преди избухване на военния конфликт между Русия и Украйна.

Варненският окръжен се е съобразил с представените доказателства и становища и е преценил, че искането за задържането на лицето е съобразено с всички законови изисквания. Според руския Наказателен кодекс, престъплението за което Алексей А. е обвинен не е с изтекла давност, наказуемо и по българския НК, като се касае за укриване на данъчни задължения в особено големи размери. По отношение на опасенията на защитата за политическо преследване и съществуващ риск от нехуманно отношение спрямо лицето от молещата държава, съдът посочи, че не са били представени никакви доказателства за подобен риск. Съдът изтъкна, че при проверката на времената мярка за неотклонение, Апелативния съд е изтъкнал, че съществува потенциална опасност от укриване на Алексей А., предвид честите му пътувания извън България.

Поради изложените съображения, Варненският окръжен съд е определил, че искането за „задържане под стража“ на Алексей А. е основателно и следва да бъде уважено с цел да бъде осигурено участието му в производството за неговата екстрадиция, за чието насрочване тече 7-дневен срок.

Определението на съда по отношение на мярката за неотклонение може да се обжалва пред Апелативен съд Варна в тридневен срок, считано от 2 август, 2022 г.

Последвайте ни в телеграм https://t.me/strandjanews

Източник: Окръжен съд Варна

Следвайте ни в Телеграм t.me/strandjanews

Напишете отговор