Увеличава се броят на излекуваните, намаляват заболеваемостта и смъртността

StrandjaNews

Advertisements

На последния за годината брифинг на Националния оперативен щаб  здравният министър, и главният държавен здравен инспектор посочиха, че се наблюдава трайна тенденция за по-голям брой на излекуваните в сравнение с новозаразените, както и за намаляване на заболеваемостта и на смъртността.
„Това, което искаме да направим, е да поддържаме тази тенденция трайна, стабилна, което ще даде възможност да се вземат евентуално и решения за промяна в мерките. Но това ще се случи, когато сме сигурни, че тази тенденция е устойчива, след изтичането на една пълна работна седмица след празниците“, посочи доц. Кунчев.
За последните 14 дни страната ни се нарежда на 24-то място в ЕС и 5-то на Балканския полуостров. По отношение на 14-дневната смъртност, която е 21 на 100 хиляди, България е на 3-то място в ЕС. Преди нас са Лихтенщайн и Хърватска. С най-ниска заболеваемост продължават да са областите Кърджали и Монтана, а в другия край са Варна и Сливен.
По време на брифинга стана ясно още, че между 4-ти и 5-ти януари ще пристигнат около 25 000 дози от ваксината. „В средата на месец януари предстои следваща доставка от около 35 000 дози и в същия обем в края на месец януари и началото на месец февруари се очаква становището на Европейската агенция по лекарствата по отношение на втората ваксина на „Модерна“ “, посочи директорът на Агенцията по лекарствата.
Министър Ангелов коментира също, че са  налице  опити за заобикаляне на заповедта на здравния министър.
„Това, което видяхме вчера в Габрово, изключително много ни озадачи – концерт в центъра на града. От РЗИ изпратиха няколко екипа, които следиха за това спазват ли се противоепидемичните мерки. Сигурно ще бъде наложена санкция на организаторите на събитието. Аз лично не мога да намеря логиката в организирането на това мероприятие.“, заяви проф. Ангелов.

Read Previous

China is Winning the Economic War!

Read Next

Brexit Rumbles on! Rulers a Sleeping, MPs a Fiddling.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.