Ще дисциплинират водачите на електрически тротинетки в Русе

Публикувано от

Днес започна специализирана полицейска операция за контрол на движението на индивидуални електрически превозни средства на територията на град Русе. В нея участват екипи от полицейски служители на сектор „Пътна полиция” при ОДМВР – Русе и от СЗ”КООРС” при Община Русе.

Дейностите целят и дисциплиниране на участниците в пътното движение за намаляване на предпоставките за настъпване на тежки пътнотранспортни произшествия.Акцията е част от серия инициативи на двете страни за подобряване на реда и сигурността на руесенци.

Целта на операцията е да се подобри контролът над индивидуалните електрически превозни средства, във връзка със зачестили инциденти с участие на подобни превозни средства, както и на движението им в града в нарушение на разпоредбите на Закона за двожение по пътищата (ЗДвП) и наредбите на Общински съвет Русе. Първият етап от проверките започва днес.

Проверките целят и недопускане движението на индивидуални електрически превозни средства в пешеходните зони, както и управление на двуколесни пътни превозни средства по площите, предназначени само за пешеходци, с изключение на регламентираните в ЗДвП случаи (чл. 81, т. 5 от ЗДвП).

Също така недопускане управлението на индивидуални електрически превозни средства в нарушение на чл. 15, ал. 4 от ЗДвП, когато има път, платно за движение, пътна лента или алея, предназначени за движение на определени пътни превозни средства, водачите на тези средства са длъжни да се движат по тях.

Източник: ОДМВР Русе

Тротинетка

Напишете отговор