3.5 млрд лева разпределят по смеките на на земеделци и животновъди

Публикувано от

„Тази година за земеделие има 3,4 млрд. лв., които до края на годината ще бъдат по сметките на стопаните“ , заяви министърът на земеделието д-р Иван Иванов в участието си в предаването „Събуди се“ на Нова телевизия.

Той каза още, че през 2022 година държавата дава над 700 млн. лв. повече, които са за всички фермери, и всеки, който е регистриран като земеделски производител и докаже реализирана продукция, получава подпомагане.“

По думите му предстои 600 млн. лв. да бъдат предоставени на земеделците до месец октомври и поясни, че средствата ще бъдат насочени към производството на плодове и зеленчуци, ще се осъществява и сериозен контрол.

По думите му в сектор животновъдство са реализирани над 1400 инспекции, като в 30% от случаите са установени тежки нарушения, най-често свързани с липсващи животни, някои наруяители вече са дадени на прокуратурата, помощта към земеделците се усеща и от потребителите, сподели още той.

„Ако отидем на избори всичко ще поскъпне, защото няма кой да взема отговорни решения“, посочи министъра, подчертавайки, че в момента благодарение на отпуснатите средства през първите 6 месеца, с така наречената Ковид помощ, в размер на 143.5 млн. лв., усещаме по-ниските цени на плодове и зеленчуци. Категоричен е, че ако няма кой да взема адекватни мерки, и ако няма парламент, всичко ще поскъпне. По думите му под риск е и Стратегическия план по новата ОСП, който трябва да влезе в сила от следващата година.

Източник: Министерство на земеделието

„При липса на законодателни изменения под въпрос е и Националния план за възстановяване, където за земеделие също са предвидени средства и те трябва да започнат да се усвояват още тази година. Ако не успеем с приемането на необходимото законодателство, пред гражданите ще отговарят тези които чупят държавата в момента, те трябва да носят отговорност“, подчерта земеделският министър.

Напишете отговор