В Пловдив подписаха първите договори за подмяна на отоплителните уреди в одобрените за това домакинства

Публикувано от
„Това е един от поредните проекти, които успяхме да спасим и един от най-важните в нашата управленска програма. Въпреки динамичните времена, в които живеем, той успява да се реализира, благодарение на екипа, който прави това възможно“, заяви в началото на официална среща кметът Здравко Димитров и пожела успех на участниците в проекта, цитиран на сайта на Община Пловдив.

Евелина Гадженокова и Стоян Костадинов са първите граждани, с които днес бяха сключени договори за подмяна на старите отоплителни уреди на дърва и въглища с екологични алтернативи на пелети и електричество.

На официалната среща са присъствали зам.-кметът по транспорт Тодор Чонов, ръководителят на проект „Мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух в Община Пловдив чрез намаляване на емисиите на ФПЧ10 от битовото отопление“ инж. Анета Авджиева, директорът на Дирекция „Обществени поръчки” Тодор Тодоров, членове на екипа на проекта.

„Благодарен съм, че Община Пловдив предоставя тази възможност за безплатна подмяна на старите отоплителни уреди и се радвам, че успях още в началото да кандидатствам за програмата“, сподели Стоян Костадинов, цитиран на сайта на общината.

Двамата одобрени кандидати посочват, че избраните от тях нови уреди ще бъдат по-лесни за използване, почистване, както и че ще допринесат за по-чист въздух в града.

„Решихме, че в един апартамент е много по-удобно да се отопляваш на климатици. Надявам, се че резултатът ще си заслужава“, коментира Евелина Гадженокова, отново цитиран на сайта на Община Пловдив.

На този етап договорите ще се подписват единствено в Дирекция „Екология и управление на отпадъците“ на ул. „Емил де Лавеле“ 9. Гражданите ще бъдат предварително уведомени и поканени за сключване на договор.

По време на срещата зам.-кметът по екология Анести Тимчев е съобщил, че към момента по проекта има 1880 одобрени декларации на граждани, като от тях 1260 са окончателно проверени и с готовност за сключване на договор. Той допълни, че Община Пловдив е в процес на сключване на договор с фирмата изпълнител за доставка и монтаж на климатици, а всеки момент ще бъде завършена обществената поръчка за отопление на газ и за радиатори. Избрани са изпълнителите за доставка и монтаж на устройства за битово отопление на пелети и са определени специалисти по отопление и вентилации, които да извършват мониторинг.

Според Тимчев системата за кандидатстване по проекта е изключително динамична. „Случва се участниците да се откажат от първоначалния си избор и да кандидатстват за друг екологичен метод за отопление“, споделя той, цитиран в сайта на общината.  Зам.-кметът е добавил, че с цел повишаване ефективността на проекта се предвижда набирането на студенти-доброволци, които да провеждат срещи с нови кандидати, както и активна работа с пенсионерските клубове на територията на града.

Община Пловдив припомня, че продължава приема на заявления за безплатна подмяна на отоплителните уреди. Попълнени и подписани декларации за участие гражданите могат да подават всеки работен ден от 08:30 до 17:15 ч. в деловодството на Община Пловдив, в сградите на Дирекция „Екология и управление на отпадъците“ на ул. „Емил де Лавеле“ 9 и ул. „Железарска“ 1, в районните администрации, както и онлайн на имейл direkcia_ecologia@plovdiv.bg  Повече информация за необходимите документи за участие можете да намерите тук: https://bit.ly/3yPGn5j Всички одобрени кандидати следва да попълнят и декларация за платени данъци, която може да бъде изтеглена тук: https://bit.ly/3cbexYw

Heating wood gas

Напишете отговор