Ще извършват безплатни тестове за хепатит

Публикувано от

Всяка година на 28-и юли се провежда Световният ден за борба с хепатита като на този ден международната общност се обединява около темата за превенцията на хепатита. Във връзка с това Министерството на здравеопазването и партньори организират скринингова кампания за изследване за хепатити B и С в периода от 29 юли до 5 август т.г. Целта на кампанията е да се повиши обществената осведоменост за вирусните хепатити.

Тазгодишното мото на Световния ден за борба с хепатита „Не мога да чакам“ поставя акцент върху неотложността на действията и усилията, необходими за премахване на хепатита като заплаха за общественото здраве до 2030 г.

По света има 1,1 милиона смъртни случая  причинени именно от хепатит B и хепатит С инфекции. Щамовете на вируса на хепатит са  А, B, С, D и Е, като глобалните усилия са насочени към елиминиране на инфекциите с хепатит B, C и D предимно. До момента са диагностицирани около 10% от лицата, които имат хронични инфекции с хепатит B, а децата, които имат достъп до ваксина срещу хепатит B при раждане са едва 42 %.

В изпълнение на Национална програма за превенция и контрол на вирусните хепатити в Република България за периода 2021 – 2025 г. Министерството на здравеопазването осигурява диагностикуми и консумативи за диагностика на вирусни хепатити за нуждите на лабораторната мрежа в страната.

Основните цели на Националната програма са:

  • До 2025 г. да намалят заболяемостта  от хронични вирусни хепатити с 45% и смъртността с 30% ;
  • достигане и задържане на 95% обхват с трета доза ваксина срещу хепатит B при деца;
  • достигане на нива за диагностика и лечение на хепатит В и С – над 50% диагностицирани пациенти и над 40% лекувани и намаляване на разпространението на вирусни хепатити А, D и Е.

За постигане на тези цели Министерството на здравеопазването промени Наредба № 8 от 3 ноември 2016 г. за профилактичните прегледи и диспансеризацията, като по този начин осигури по-широк достъп до изследване за хепатит B и С за лицата на възраст 40, 45, 50, 55, 60 години, както и достъп до изследване за вируса на хепатит С по време на бременност, за да се намали риска от предаване на инфекцията с хепатит С от майката на новороденото дете.

Затова Министерството на здравеопазването съвместно с регионалните здравни инспекции, с Националния център по заразни и паразитни болести, с Национална референтна лаборатория (НРЛ) по вирусни хепатити, УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, Сдружение „ХепАктив“ и СМДЛ „Сити Лаб“ организира скринингова кампания за изследване за хепатити B и С в периода от 29 юли до 5 август т.г. Прегледите ще са безплатни и анонимни, и от тях може да се възползва всеки желаещ. По време на кампанията ще се извършват два вида изследвания:

– Бързи имунохроматографски тестове за доказване на повърхностен антиген на хепатит В вируса и на антитела срещу хепатит С вируса.

– Имуноензимни тестове за хепатит А, B, С, D и Е, (при желание), които ще бъдат изпращани до Национална референтна лаборатория по вирусни хепатити към НЦЗПБ.

Imunisation

Източник: Министерство на задравеопазването (от официалната фейсбук страница)

Напишете отговор